Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Zašto ne rade sve javne česme u Nišu: Sotirovski krivi opštine

Iako je Grad naložio JKP Naissus da pusti u rad sve javne česme, iz Opštine Medijana kažu da je to gotovo nemoguće, jer nemaju novac za rekonstrukciju i popravku onih koje su oštećene. I pored toga iz Grada najavljuju da će opštinama smanjiti budžet za održavanje javnih česmi.

Gradski većnik Nenad Stanković rekao je da je juče istekao rok za puštanje u rad svih javnih česmi na teritoriji grada Niša i pozvao je nadležne organe da provere da li su gradske opštine postupile po ranije donetom zaključku. javna česma ni t. t. Mnogim česmama treba popravka; foto: T. T.

S obzirom da je Grad preneo gradskim opštinama da se staraju o seoskim vodovodima i javnim česmama na svojoj teritoriji i da za te aktivnosti dobijaju nenamenski transfer od Grada tokom cele godine, ukoliko izvršni organ od gradske opštine ne vrši to u skladu sa statutom, te poslove koji su im povereni, Grad Niš može da obustavi transfer prema gradskim opštinama i da sam preduzme mere i aktivnosti kako bi osposobio sve česme - rekao je Stanković.

Sa njim je saglasna i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, koja je rekla da će već sutra doneti konačnu odluku o umanjenju transfera sredstava niškim opštinama.

Žao mi je što gradske opštine nemaju sluha ili je nešto drugo po sredi da česme na njihovoj teritoriji dovedu u red i da ih puste jer je to ogledalo grada i svih nas. Tako da ćemo ako u tim njihovim izjašnjenjima zaista nema opravdanosti, a verovatno ni nema, Grad će učiniti sve da se poprave česme - rekla je Sotirovski.

Ipak, obrazloženje je stiglo od Opštine Medijana, iz koje su naveli da i pored volje nisu u finansijskoj mogućnosti da realizuje sve potrebne radove na osposobljavanju javnih česama.

S tim u vezi, dana 7. 6. 2022.godine, Gradska opština Medijana obratila se Veću Grada Niša zahtevom da se uveća transfer finansijskih sredstava za budžetsku liniju održavanje javnih česama - navode iz Opštine.

Ističu da su u mogućnosti samo da održavaju javne česme u onom delu koji se odnosi na potrošnju vode i obaveze za pružene usluge od strane JKP Naissus.

Takođe, oni su apelovali i na sve nesavesne građane da ne uništavaju česme i ne bacaju otpad u odvodne kanale.