Serbia

Завршена рестаурација прокупачке тврђаве

Прокупље ‒ Водећи рачуна да задржи аутентичан изглед завршени су  радови на санацији, рестаурацији и конзервацији бедема тврђаве на брду Хисар изнад Прокупља, омиљеном шеталишту свих грађана. Изграђена је и стаза до тврђаве, као и осветљење, а вредност радова који су се одвијали у две фазе је 34, 5 милиона динара.

На свечаном отварању на уређеном простору тврђаве наступила је оперска дива Јадранка Јовановић, а тај концерт је уз поштовање епидемиолошких мера био бесплатан.

Градоначекник Прокупља Милан Аранђеловић каже да се у првој фази радило на комплетном сређивању и рестаурацији средњовековне тврђаве која је под заштитом Завода за заштиту споменика културе у Нишу, а радове је са 20 милиона финансирало Министарство трговине и телекомуникација, док је вредност друге фазе и осветљење тог простора коштало 10 милиона, уз додатно учешће града од 4,5 милиона динара.

‒ Пројекат „Конзерваторско-рестаураторски радови на кули и бедемима горњег града утрврђења на Хисару и постављање летње позорнице”, обухватио је низ радова који су пре свега подразумевали заштититу већ урушеног бедема тврђаве. Грађани Прокупља су завршетком радова добили место које ће бити важан део туристичке понуде Прокупља, а монтажна летња позорница капацитета 150 места за седење постаће главно место за организовање културних манифестација ‒ рекао ја Аранђеловић.

Додаје да је у плану и наредна фаза уређења читавог простора на Хисару, а пре свега реконструкција пута који води до врха брда, као и осветљење тог простора.

Градоначелник каже да идеја о обнови средњовековне тврђаве на Хисару датира од пре неколико година, али да је комплетан пројекат завршен прошле године, када су се и стекли услови за његову реализацију.

Из градске управе истичу да ће се реализацијом овог пројекта допринети очувању културног идентитета и историјског наслеђа Прокупља.                                                                 

Читав простор проглашен за културно добро

Иначе, сам комплекс Хисар, проглашен је за културно добро још 1961. године, а 1983. године је проглашен за културно добро од великог значаја за Републику Србију.

На почетку брда Хисар, налази се црква Светог Прокопија, као и Југ Богданова црква, Спомен-костурница погинулим борцима у Другом светском рату.

Ту је још и плато са бистама песника Рада Драинца и сликара Боже Илића, као и споменик Алекси Савићу. На самом врху Хисара, изграђена је задужбина „Савићевац” и Југ Богданова кула.

Читав овај комплекс, почев од новоизграђене зграде Дома културе, па све до врха Хисара, биће место за многа културна дешавања, а посебно када се крене са манифестацијама на летњој позорници.

Football news:

The 37-year-old Ribery is at the top of Serie A in pressing, dribbling, speed and assists. And educates young and thinking about becoming a coach
Real Madrid want to resolve the issue of Ramos' contract as soon as possible
Leonardo spoke with Mbappe's representatives about the contract extension. The player wants to know how the club will develop
Salzburg coach Marsh: Atletico are no different from Lokomotiv in their style of play. The difference in the level of players
Bartomeu and his Directors can resign tomorrow if the vote of no confidence is not postponed
Luka Modric: would Exchange the Golden ball for Croatia winning the world Cup
We've taken apart Bale's Golf skills with the pros. It seems that Gareth trains 15 hours a week