Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Због невремена и поплава тешка ситуација у Волосу и на Евији - путеви блокирани, нема струје

Обилне падавине које је у среду донела олуја "Елијас" погодиле су северни део Евије, грчког острва које је било угрожено шумским пожарима 2021, као и регион Тесалију, који је почетком овог месеца погођен олујом "Данијел".

Велики део града Волоса поново је под водом и блатом, ватрогасци и војска су евакуисали људе из кућа и аутомобила, а становници поново немају струју.

Вода се рано јутрос на неколико места повукла, па су многи путеви отворени, али су многи и даље неприступачни.

У граду је поново почела да пада киша, која је претходног дана изазвала бујице и поплаве у централном делу Грчке.

Према речима представника ватрогасне јединице, у неколико делова Волоса вода достиже висину од 50 центиметара, преноси Катимерини.

Путеви у овој области затрпани су тонама камења и блата и подручје је непрепознатљиво. Део становништва морао је да напусти своје домове, а много возила је однела бујица.

Припадници грчке војске ослободили су путнике који су девет сати били заглављени у својим возилима чекајући помоћ, преноси ЕРТ.

"Ситуација коју не могу да вам опишем"

Због ситуације која је настала у Волосу после новог удара олујног невремена, градоначелник Ахилеас Беос изашао је рано ујутро да провери стање на улицама.

"Тужан сам, немам снаге да говорим, то је ситуација коју не могу да вам опишем", рекао је градоначелник новинарима телевизије ЕРТ.

Истакао је да су животи били угрожени и да 70 до 80 одсто Волоса нема струју, док је настао и проблем са снабдевањем водом.

Тешка ситуација и на Евији

Ситуација је тешка и на Евији, где је јутрос одлучено да се, по налогу градоначелника, забрани саобраћај у ширем подручју области Асмини, Пефки, Артемисио и Гувес, због развоја опасних временских услова. 

Последњих неколико сати је веома тешко у Истији и широј околини, где су у акција спасавања ватрогасци морали да интервенишу како би ослободили мајку и мало дете који су били окружени водом.

Спасиоци чамцима стижу и до других села централне и северне Евије.

Кретање ватрогасних снага из центра Халкиде до северне Евије није могуће, пошто су путеви непроходни, а грађевинске машине су целе ноћи радиле како би омогућиле пролаз спасилачких екипа.

Према најавама метеоролога, грчки региони који данас могу да очекују обилне падавине и јаке олује укључују префектуру Атика и град Атину, а предвиђају се локално јаке кише и олује до поднева у околини Волоса, на Спорадима и Евији, у областима Фтиотида, Фокида и Беотија.