logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Anders Jakobson om Bio Roxys filmvisning som kommer honom extra nära: "En väldigt viktig film"

Att läsa böcker eller att se film är ett sätt att ta in kunskap och erfarenheter utan att vara med om dem. På så vis kan man vara känslomässigt beredd när man till exempel gifter sig efter att ha sett hundratals bröllop på film och tv. Men man kan aldrig bli förberedd på känslorna som uppstår vid nära dödsfall och den efterföljande sorgen.

Det finns tre stora dödsfall i mitt liv som påverkar mig dagligen. Annandagen 2004 omkom en av mina närmaste vänner i tsunamin i Sydostasien. Vi hade ett framgångsrikt band tillsammans som direkt avslutades, men som levt vidare i alla fall då fler än jag har behov av att minnas honom.

Det är precis lika hemskt som jag hade föreställt mig.

För fem år sedan denna vecka somnade min mamma in efter en kamp mot cancern. Att förlora en förälder var något jag hade våndats över tidigare i livet och med den erfarenheten i mig nu förstår jag varför. Det är precis lika hemskt som jag hade föreställt mig.

Men ingenting har påverkat mig så mycket som dagen min sin son togs ifrån mig. Han skulle ha fötts i juli 2017 men kom redan halvvägs genom graviditeten i mars. En mikroskopisk infektion i ett blodkärl i navelsträngen kan ha varit anledningen till att hans mammas kropp satte igång värkar.

Han var ett efterlängtat barn, frukten av åratal av försök att bli gravida med eller utan fertilitetsklinikens hjälp. I ett hastigt ögonblick drogs mattan bort under mina och min fru Marias fötter och vi gick från att vara blivande föräldrar med framtidsdrömmar en torsdag till förkrossade föräldrar utan barn två dagar senare.

Karin Ekberg regisserade
Karin Ekberg regisserade "Efter Inez", dokumentärfilmen om ett par som förlorar sitt barn i magen. Foto: Jonas Ekströmer / TT

För vi är föräldrar. Även om Folke Eremo Jakobson var en vecka ifrån att räknas som barn med personnummer så är han vårt barn. Vår lille kille. Ingen kan ta det ifrån oss och ingen kan heller ta ifrån oss den smärta det innebar att sitta med en liten låda i knät i vilken ens eget barn ligger i.

Ingen kan ta ifrån oss den ångest vi bär på för att vi inte tillät oss att tillbringa mer tid med honom där och då. Ingen kan ta ifrån oss den avgrundsdjupa sorg som numera är en del av våra liv och förändrat oss fysiskt och psykiskt.

Att dela känslor, tankar och fysiska åkommor med andra har varit ovärderligt för oss.

Men man kan få hjälp och stöd av andra som varit med om samma sak. Människor som förstår. Vi kom snabbt i kontakt med Spädbarnsfonden och föreningen Vi som förlorat barn, VSFB, som har en avdelning här i Örebro. På möten träffade vi andra föräldrar i sorg. En del som haft långa liv med sina barn och andra som precis som vi förlorat sitt barn under graviditeten eller i samband med förlossning. Att dela känslor, tankar och fysiska åkommor med andra har varit ovärderligt för oss.

Det är dock väldigt svårt för människor att förstå vad vi har varit med om. De vet inte om de ska säga något eller inte, vad de ska säga eller hur de ska säga det. Och jag förstår det. Det är lätt att gå in i en egen bubbla och glömma bort andras trauman. Hur bra stöd är jag till de som förlorat någon som stått dem nära? Förstår jag, precis som jag vill att andra ska förstå, att sorg inte har ett slutdatum när allt ”borde” kännas bra igen?

Hur bra stöd är jag till de som förlorat någon som stått dem nära?

Denize Löfgren och Filip Nordin är ett par som varit med om samma sak som vi. De hade förberett allt inför sitt barn ankomst och så dör deras dotter Inez i magen strax innan det planerade födelsedatumet. Det här kunde varit en av många historier i mängden, men skillnaden är att Denize och Filips sorg och väg genom sorgen skildrats i dokumentärfilmen ”Efter Inez” i regi av Karin Ekberg.

Det är en väldigt viktig film. Den visar med plågsam tydlighet hur hårt sorgen kan drabba en. Den visar de fasader vi drabbade visar upp för att på något sätt försöka ge sken av att vi inte har gått under. Den visar när fasaderna spricker och allt som finns där bakom bara är nattsvart mörker. Det är en film för både släkt och vänner, men även de som verkar inom vården och tvingas möta människor som drabbats och behöver stöd och vård.

För att på något sätt försöka ge sken av att vi inte har gått under

Nästa torsdag, den 18 oktober, är det fri visning av ”Efter Inez” på Bio Roxy. För arrangemanget ansvarar VSFB och min fru har sett till att det blir av med ekonomiskt stöd från både Region Örebro län och privatpersoner. Regissören Karin Ekberg kommer att vara på plats för att prata om filmen efter de två visningarna, först med fokus på dokumentärfilmskapande och sedan med fokus på ämnet. Därefter sker en ljuständningsceremoni i Henry Allards park.

Om du har egen erfarenhet av, eller vill förstå, vad det innebär att förlora ett barn innan dess liv har börjat är du välkommen på torsdag. Något av det svåraste med att förlora ett barn på det här viset är alla de stunder man inte får vara med om. Första leendet, första steget, första ordet – allt det som man fantiserat om under den långa graviditeten men som aldrig kommer att bli minnen utan bara fantasier.

För mig och Maria går resan vidare. Vi kämpar på genom alla de fysiska hinder som ställs framför oss, med målet att få ett syskon som i sinom tid ska få höra historien om sin storebror Folke. 

Längst upp till vänster: Christoffer Robin (Ewan McGregor) och Nalle Puh. Längst upp till höger: Neil (Ryan Gosling) och Janet (Claire Foy) Armstrong i
Längst upp till vänster: Christoffer Robin (Ewan McGregor) och Nalle Puh. Längst upp till höger: Neil (Ryan Gosling) och Janet (Claire Foy) Armstrong i "First man". Längst ned till vänster: Annie (Rose Byrne) och Tucker Crowe (Ethan Hawke) i "Juliet, naked". Längst ned till höger: Elizabeth (Nina Dobrev) i "Dog days" . Foto: Walt Disney pictures/UIP/Noble entertainment/Scanbox entertainment

”Allt för min son”, Bio Roxy, fredag.

”Christoffer Robin & Nalle Puh”, Filmstaden, fredag.

Foto: Walt Disney pictures. Sjumilaskogen har aldrig varit ödsligare än i
Foto: Walt Disney pictures. Sjumilaskogen har aldrig varit ödsligare än i "Christoffer Robin och Nalle Puh".

”First Man”, Filmstaden, fredag.

”Juliet, Naked”, Filmstaden, fredag.

”Night School”, Filmstaden, fredag.

”En ängel vid mitt bord”, Bio Roxy, lördag.

”Mannen utan ansikte”, Bio Roxy, söndag.

”The Man Who Stole Banksy”, Bio Roxy, måndag.

”Bad Times at the El Royale”, Filmstaden, onsdag.

”Salvador Dali: In search of immortality”, Filmstaden, onsdag.

ANDERS JAKOBSON

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO