logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Bali öppnar för att M ska samarbeta med SD

Onsdagens sändning av ”Bara Politik" på Expressen TV sänds från Järvaveckan utanför Stockholm – och en av besökarna är riksdagsledamoten Hanif Bali (M).

Moderaten ger bland annat sin syn på det eventuella samarbetet mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna – en av valets ödesfrågor.

Sverigedemokraterna har gått om er i två opinionsundersökningar. Vad måste ni göra för att inte bli omkörda?

– Vi måste vinna trovärdighet i migrationsfrågan. Det gör vi genom att inte ”flippfloppa”, utan hålla fast vid våra åsikter.

Det är ganska nära till valet?

– Vi har inte tappat jättemycket från valet till nu, så det är helt okej jobbat. De har ökat väldigt mycket på bekostnad av S den här mandatperioden, och ökade mycket på bekostnad av oss mandatperioden innan, säger Hanif Bali innan han fortsätter:

– Stålbadet kommer nästa mandatperiod, när det gäller att genomföra de här åsikterna, nämligen att hålla fast vid vår migrationspolitik.

Hanif Bali menar att det ”inte är omöjligt” att Sverigedemokraterna blir största parti i valet. Samtidigt går han emot sin partiledning – och öppnar för ett samarbete med Jimmie Åkesson (SD).

– Jag är en sån person som inte tror att jag blir fascist av att prata med en sverigedemokrat. Jag blir inte bonde för att jag pratar med en centerpartist. Man kan avgöra vilka saker man är redo att gå med på, och vilka saker man inte är redo att gå med på, säger han och fortsätter:

– Jag skulle inte ha några problem att göra upp i frågor där vi är särskilt nära varandra, till exempel migrationspolitiken.

LÄS MER: Gustav Fridolin lovade att ändra på sig för att få förnyat förtroende

Samtidigt riktar Hanif Bali en känga mot Socialdemokraterna. 

– Vi har sagt till Socialdemokraterna att vi vill göra upp i migrationspolitiken, men de tackar nej, nej och nej. Då tunnas alternativen ut. Som jag ser det nu är det inte jättestor skillnad mellan SD:s migrationspolitik och vår.

Tror du att det är troligt att det blir så eller är du hyfsat ensam i partiet om att tycka så?

– Jag vet inte, det beror helt på valresultatet. Ju starkare M är, desto lättare blir det att tvinga med sig andra partier. Men blir det ett sådant läge där det är totalt parlamentariskt kaos med hoppande majoriteter och sånt, och Socialdemokraterna fortsätter leka svåra, då tror jag att det ansvarsfulla är att se till att utfallet är viktigare än vem som är med vem.

Hanif Bali kritiserar också det politiska klimatet – och kallar det för ”Paradise Hotel”, då han menar att bråk och tjafs har tagit överhanden.

– Vem pratar med vem, vem delar kopiator med vem, i stället för innehållet. Hur ska vi maximalt genomföra det politiska innehåll som vi går till val på?

Mycket tyder på att det blir svårt att bilda regering i höst, oavsett vilket parti som vinner. Hanif Bali anser dock att den politiska debatten bör handla mer om sakfrågorna än regeringsbildningen.

– Fokuset borde ligga på de politiska sakfrågorna, så får människor välja: ”Alla kommer behöva förhandla, vem vill jag ska ha flest antal mandat för att få igenom sin vilja?”, säger han och fortsätter:

– Det viktiga är: ”Okej, de här håller jag med mest. Vilka är redo att genomföra det här?” Så röstar man på dem, så försöker de politikerna genomföra det. Det tror jag är mycket bättre än vilka som tycker det är okej att prata med någon annan.

Themes
ICO