logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Butiksägare slagträn när politiker bråkar om tiggeriet

Benny Rosengren (SD) vill slippa se tiggare vid bland annat Hemköp. En ny hård tiggeridebatt kan vara att vänta i kommunfullmäktige.

– Bland annat i Katrineholm har Socialdemokraterna och Moderaterna drivit igenom tiggeriförbud i vissa zoner. Nu ska det bli intressant att se hur S och M här i stan svarar på vår motion, säger han.

I oktober avslog kommunfullmäktige en i stort likalydande motion från SD med rösterna 37 emot och 7 för. Men nu hoppas Rosengren således på större respons.

”Många av kommunens invånare (upplever) ett obehag då de passerar personer som tigger. Det har även framkommit att affärsidkare i Ludvika kommun vill ha ett förbud”, skriver han bland annat i motionen.

Detta med butiksägarnas inställning verkar ha förutsättningar att komma att användas som slagträ i kommande debatter.

Kommunalrådet Leif Pettersson (S), som säger sig inte ha läst den nya Rosengrenmotionen, tar spontant upp saken i samtal med tidningen.

– Jag ser ingen anledning att ändra min tidigare ståndpunkt i frågan. Och jag har inte heller fått någon påstötning från affärsidkare att de skulle uppleva att det är stora problem med tiggare. Sen kanske det är så att någon enskild medborgare inte tycker att det är okej med tiggare.

Benny Rosengren hävdar i motionen att tiggarna tvingas att prostituera sig och att annan kriminalitet förekommer.

”De som lägger pengar i pappmuggarna tycker säkert att de gör en viktig insats, medan de i själva verket stödjer fattigdom och fortsatt brottslighet.”

Benny Rosengren vill att kommunen inför tiggeriförbud vid elva butiker och affärsentréer i Ludvika och Grängesberg. Efter beslutet i Katrineholm nyligen har han fått förnyat hopp om att få stöd för förslaget.
Themes
ICO