logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

De tog hem gatuhunden Moa från semestern i Turkiet: ”Den var helt ensam men jätteglad och började leka med barnen direkt”

Karoline Bergström tog tillsammans med sin familj hem gatuhunden Moa från semestern i Turkiet.
Karoline Bergström tog tillsammans med sin familj hem gatuhunden Moa från semestern i Turkiet.

Den allra första morgonen på semestern i Turkiet gick Karoline Bergström och barnen Kelly och Kalle ner på stranden. Stranden var helt tom på människor men det allra första de möttes av var en liten vit hund som viftade på svansen och kom och hälsade.

– Hunden var helt ensam men jätteglad och började leka med barnen direkt, säger Karoline.

Innan semestern till Antalya, säger Karoline att hon hade funderat på hur det skulle gå när de skulle stöta på hemlösa hundar och katter under semestern eftersom hon är en otrolig djurvän.

– Jag trodde att djuren skulle röra sig i flockar på gatorna och inte att de skulle vara helt ensamma, säger hon.

Stefan, Kalle, Kelly, Colin och Karoline tillsammans med hunden Moa hemma i soffan.

De två första dagarna ville Karoline att familjen skulle spendera på stranden så mycket som möjligt för att få träffa hunden.

– Tanken på att ta med hunden hem slog mig nästan direkt, säger Karoline.

– På något sätt tydde hon sig till mig på en gång, jag kunde nästan inte gå upp från stranden utan att hon var hack i häl. Det var hjärtskärande för hon sprang efter mig, bet tag i kjolen och vakterna till hotellet fick finta bort henne, säger hon.

Karolines man Stefan säger att han tyckte att det var en jättekul grej med hunden men han trodde att själva handlingen att ta hem hunden egentligen var ganska långt bort.

– Jag trodde att det skulle gå över, planen med semestern var väl inte riktigt så, skrattar Stefan.

Familjens tidigare hund Simba och den nya hunden Moa kommer väldigt bra överens trots att de vid intervjun bara bott ihop i ungefär en och en halv vecka.

Ganska snart började Karoline att kolla runt noggrant och fråga i affärerna om någon ägde hunden. Hotellet sa att hunden rört sig på stranden i någon månad men ingen kändes vid vem som ägde den.

Efter det började hon att fråga och googla runt hur det går till att ta hem en hund till Sverige från Turkiet.

– Jag fick rådet att inte göra det eftersom det är superkrångligt att ta in en hund från ett land som inte är med i EU, säger Karoline Bergström.

Men det satte inte stopp för Karoline.

– När folk säger att det inte går så sporras jag och måste iallafall försöka, säger hon.

Barnen Kalle, Kelly och Colin är tacksamma för sin nya vän.

Karoline la mycket tid på att kontakta myndigheter och hitta någon som kunde säga att det inte var omöjligt att ta hem en hund från ett land som inte är med i EU. Hon förstod dock ganska snabbt att problemet låg i att Turkiet inte har några rutiner gällande den smittsamma virussjukdomen rabies.

– Det är framförallt rabies som gjorde allt väldigt komplicerat, jordbruksverket har strikta regler och jag förstod att införseln av ett djur från Turkiet är en stor process, säger hon.

– Jag var egentligen ganska naiv och oförsiktig men jag tänkte inte på att hunden kunde vara smittad.

Hunden Moa hart på kort tid blivit en självklart del av familjen Bergströms liv. På gården bor två hundar, två katter och två hästar.
Kelly myser tillsammans med Moa.

Nästa problematik att lösa om det skulle gå att ta hem hunden var att hitta någonstans där hunden kunde vara under de fyra månaders karantäntid som jordbruksverket kräver. Efter mycket googlande hittade Karoline en svensk kvinna i Alanya som tog hand om gatuhundar.

– Hon sa åt oss att möta oss vid en veterinärstation i Alanya nästa dag så det var bara att försöka få upp hunden på hotellrummet, säger Karoline.

Samma kväll hade så kallade hundfångare med burar setts på stranden och hotellet hade förstärkt vaktstyrkan som skulle hålla gatuhundarna borta från hotellet.

– Det konstiga var att hunden lyckades smita undan alla och väl inne på hotellet kände jag hur någon bet tag i min kjol. Då lyfte jag upp henne och tårarna rann, säger Karoline.

Karoline när hon träffade Moa för första gången.
Hunden Moa började direkt att leka med barnen på stranden.

Hunden som fick namnet Moa blev vaccinerad, steriliserad, besiktad och fick ett pass på veterinärstationen. Veterinären konstaterade att Moa var ungefär ett år gammal och efter det var det bara för familjen att börja vänta.

– Väntan har gått bra även om det har varit mycket pappersarbete men det var en lättnad när Moa gick igenom slutbesiktningen.

I början av mars flög Karoline och hennes mamma ner till Turkiet igen för att hämta hem inte mindre än två hundar.

– Kvinnan som tog han om Moa hade ganska många hundar och jag råkade övertala min mamma att också ta hem en hund, skrattar Karoline.

Det blev ett känslosamt återförenande i Alanya.

– Det kändes helt overkligt, hon kröp upp i famnen på mig och det var inget snack om saken att hon kände igen mig.

Det var inte för än de klev ut på parkeringen på Arlanda som Karoline kunde slappna av.

– Jag tänkte bara, shit vi gjorde det! Då släppte allt.

Colin och Kelly leker med hunden Moa.

Väl hemma har Moa anpassat sig väldigt bra förutom att hon tycker det är lite roligt att jaga familjens katter. Karoline säger att Moa är helt fantastisk med barnen.

– Hon känns väldigt tacksam, hon är social och har ett bra psyke, säger Karoline.

– Alla frågar om hon har reagerat på snön men hon har inte brytt sig, säger Stefan.

Karoline tror att de har lagt runt tio tusen kronor på att få hem hunden inklusive flygresor.

– Man hoppas att man kan inspirera någon och för barnens skull känns det fint att visa att man kan agera och göra något om man bara vill, säger Karoline

På frågan om familjen skulle rekommendera någon att göra samma resa är de eniga.

– Ja! Av den enkla anledningen att det går att göra, det är inte så omöjligt som folk får det att låta som. Allt handlar om att ha lite vilja och vara lite kreativ. Det var absolut inte hälften så besvärligt som jag trodde att det skulle vara, säger Karoline och får en blöt puss på näsan av Moa.

Karoline berättar att de besökte Turkiet i slutet på säsongen och hotellen skulle stänga veckan efter de hade åkt hem.
Familjens femåriga hund Simba har inte brytt sig märkvärt över sin nya hundkompis.
All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO