logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

”Det kommer att bli färre som bygger i Stockholm”

Flera boprismätningar pekar uppåt.

Hushållen tror på högre priser och för första gången sen bostadsmarknaden började skaka 2017 ökar försäljningen av nyproducerade bostäder.

– Nu har köparen och säljare hittat varandra på en ny prisnivå som är 7-8 procent lägre, säger Anette Frumerie, vd för bostadsutvecklaren Besqab i Expressen TV:s privatekonomiska magasin Dina Pengar.

Det har ibland beskrivits som ett isberg som hotar bostadsmarknaden. Det växande utbudet av nyproduktion som på sina håll visat sig vara svårsålt, trots bostadsbrist. Speciellt har storstadsområden pekats ut.

Men nu syns ett möjligt trendbrott i statistiken. Bostadsutvecklaren Besqab bygger mycket kring Stockholm och märker en återhämtning.

– Det ser bättre ut men jag är inte beredd att tro att nu är vi tillbaka. I år känner jag att marknaden blir bättre och bättre. I vanliga fall så toppar bostadsmarknaden i mars men nu fortsätter detta momentum i april och maj, säger Anette Frumerie, vd Besqab.

Tvingas till prissänkningar

Flera av bostadsutvecklarna har tvingats till prissänkningar för att få fart på försäljningen igen.

– Projekten som vi prissatte under 2017 var vi tvungna att prissänka. Nu har köparen och säljare hittat varandra på en ny prisnivå som är 7–8 procent lägre.

De sänkta priserna slår mot utvecklarnas marginaler. Under guldåren ville många bygga och byggbolag poppade upp över hela marknaden.

– Vi har haft en hysterisk bostadsmarknad. Jag har hållit på med bostäder i 25 år och inte varit med om en sån marknad tidigare. När vi satte ut projekt på fredagen och hade visningen på söndagen så sålde vi slut direkt.

Inom några år tror Anette Frumerie att det finns färre byggare, speciellt i Stockholm.

– Vi kommer bli mycket färre aktörer som bygger i Stockholm. Men det är en väldigt stor efterfrågan på bostäder i Stockholm, i alla segment. Vi behöver bostäder för de med små plånböcker och de med stora.

”Amorteringskravet slog fel”

Inbromsningen på bostadsmarknaden kom strax innan det skärpta amorteringskravet infördes i mars 2018. Anette Frumerie pekar ut kreditrestriktionerna som den främsta orsaken till inbromsningen på byggmarknaden, som fallit kraftigt.

– Det senaste tog väldigt hårt på unga och ensamhushåll i Stockholm. Jag ser det tydligt hos oss hur den målgruppen fått det mycket svårare.

– Självklart är det sunt att amortera men frågan är om man måste göra allt det här när man är ung. Jag tycker man ska subventionera och hjälpa de unga med ett bosparande som finns i många andra länder, säger Anette Frumerie, vd för Besqab i Expressen TV:s Dina Pengar.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO