logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

”En del städer har börjat stänga av vissa delar för turister.”

Invånarna i nästan alla världens städer skulle med glädje välkomna fler turister. Att alltför många turister samlas i samma städer håller däremot på att bli ett allt större bekymmer, skriver Bart van Poll, grundare av Spotted by locals som publicerar cityguider online.

Barcelonabor formar en mänsklig kedja mot att staden har alldeles för många turister. Invånarna hävdar att det stora inflödet av turister har medfört höjda hyror och resulterat i en kraftig ökning av antalet sjövilda partysugna utlänningar.Bild: Manu Fernandez

Överturism – att ett omtyckt resmål eller en populär sightseeingupplevelse översvämmas av turister på ett icke hållbart vis – är ett relativt nytt fenomen och begrepp, men också alltmer oroande.

Vid millennieskiftet gjorde runt 650 miljoner människor en resa utomlands. Sedan 2008 har turistresandet mer än fördubblats enligt UNTWO, FN:s organ för hållbart turistande. En stor del av förstagångsturisterna reser till en stad. Det skulle inte vara något problem om det växande antalet turister spred ut sig någorlunda jämnt över världen och dess många städer. Men verkligheten är förstås en helt annan.

Invånarna i nästan alla världens städer skulle med glädje välkomna fler turister. Att alltför många turister samlas i samma städer för att besöka samma platser i dessa städer håller däremot på att bli ett allt större bekymmer.

Varje dag är fler turister i Venedig än antalet människor som bor där. Staden har en befolkning på cirka 50 000, men årligen söker sig runt 30 miljoner människor dit och driver staden allt närmare ett sammanbrott.

Flera andra städer i Europa tar också varje år emot fler besökare än de har bofasta. Till Island kommer 6,5 gånger så många resenärer från utlandet som ön har invånare. För Andorra är motsvarande siffra 39 gånger fler.

En del städer har börjat stänga av vissa delar för turister. Om det samlas för mycket folk i centrala Venedig, blockerar polisen ingångarna till stadskärnan och bara fastboende med särskilda tillstånd släpps igenom.

Efter att Unesco varnat för att Dubrovniks historiska kvarter riskerar att förlora sin status som världsarv, har myndigheterna satt ett tak för det antal turister som samtidigt får befinna sig i området. Milano och Vatikanen har förbjudit användning av selfie-pinnar.

I Amsterdam, Aten, Barcelona och Berlin har ett stort antal lägenheter försvunnit från den lokala bostadsmarknaden och används istället för korttidsuthyrning till turister. Trots olika försök att begränsa den lukrativa verksamheten har många invånare i de här städerna inte längre råd att hyra eller köpa en bostad i innerstaden, eller känner sig obekväma i bostadshus där alla grannar är Airbnb-gäster. Klyftorna i de här städerna börjar bli både kännbara och synliga.

I Barcelona korkar turister igen huvudgatan Las Ramblas så rejält att lokalbefolkningen demonstrerar. Turistfientlig graffiti är också mycket vanligt.

Turisterna lär inte sluta strömma till de populäraste turistmålen. Tvärtom blir de fler och lokala myndigheter måste hitta sätt att hantera situationen.

En del påhittiga städer är redan i full gång: Amsterdam uppmuntrar turister att besöka utvalda områden i stadens utkanter. Island satsar på att utvidga besökssäsongen och lockar med perioder med färre turister. Edinburgh höjer priserna för turister som vill bo över i den historiska stadskärnan.

Ännu bättre vore det förstås att inspirera turister att söka sig till helt nya, mer oupptäckta, resmål. Sedan 2017 har det företag jag själv representerar, Spotted by locals, uteslutande gjorde nya cityguider för städer som gärna vill ha fler besökare, som Armeniens huvudstad Jerevan och Tirana i Albanien.

Längst ner på popularitetslistan över turistmål i Europa ligger länder som Tadzjikistan, Moldavien och Rumänien.

I en fråga pekar alla undersökningar i samma riktning. Det turister i ökande utsträckning allra helst vill ha är kontakt med den verkliga expertisen på resmålet, alltså människor som bor och lever där.

Att låta sin reskassa bli till glädje och nytta för invånarna och lokala entreprenörer känns dessutom för de allra flesta resenärer bättre än att den går till resejättar som bara existerar för att tjäna pengar på mass- och överturism.

Bart van Poll

Översättning: Karen Söderberg

Bart van Poll är grundare av reseföretaget Spotted by locals som publicerar cityguider online.

Themes
ICO