logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Fed höjer räntan – höjs till två procent

Det var väntat att chefen för Federal Reserve, Jerome Powell, skulle höja räntan. På onsdagskvällen kom också beskedet:

Räntan höjs till intervallet 1,75-2 procent.

Höjningen sker med 0,25 procentenheter från intervallet 1,5-1,75 procent. Det är årets andra höjning och Feds prognos antyder också att man spår ytterligare två höjningar i år, skriver Bloomberg.

Enligt Ingrid Wallin Johansson, makroekonom Swedbank, gör Fed samtidigt ”ganska betydande revideringar av sin kommuniké”.

– Man gör betydande ändringar i sitt uttalande. Man tar bland annat bort formuleringen som har varit länge om att det ska vara gradvisa ökningar och att det ska vara under en längre tid. Man gör också betydande omskrivningar, säger hon i DiTV.

LÄS MER: Fed höjer räntan – frågan är vad Donald Trump gör sen 

Kristin Magnusson Bernard, global chef för makroanalys på Nordea gör tummen upp i DiTV:s direktsändning:

– Jag blir så glad när jag ser det här, för det här är en centralbank som guidar så bra. Vi har en liten marknadsreaktion, men att hålla den här konsistenta höjningscykeln, man bäddar så väl för det man ska göra, säger hon.

Magnusson Bernard fortsätter: 

– Det stora molnet är när det blir dags att strama till ännu mer. Kan vi få en mjuk landning av amerikansk ekonomi, det är det stora frågetecknet. Det finns en risk att alla negativa effekter kommer samtidigt men lyckas man med guidningen och höjningscykeln i tid är sannolikheten för att man lyckas landa det här jumbojetet på ett bra sätt mycket större och det är bra för oss alla.

Texten uppdateras

Themes
ICO