Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Flyktingbarn försökte våldta – åtalas tio år senare

Våldtäktsförsöket ägde enligt åtalet rum den 27 juli 2013 vid Bohusläns museum och restaurangen Kajkanten på Museigatan i Uddevalla.

Afghanen, som påstår sig vara född i september 1995, ska ha tvingat ned kvinnan på marken, ställt sig grensle över henne, tagit ett hårt tag om hennes bröst, slitit av henne hennes byxor och klämt hårt på hennes lår samtidigt som han själv dragit ner sina byxor.

När afghanen var på väg att dra av kvinnans trosor avbröts gärningen av en förbipasserande norrman och gärningsmannen sprang från platsen och försvann. Spår i form av den misstänktes DNA säkrades men ärendet lades ner då det vid den tidpunkten inte fanns fler spaningsuppslag.

Nästan 10 år senare, i februari 2023, stoppas den nu "27-årige" afghanen i en trafikkontroll i Göteborg och han topsades i samband med förhör, misstänkt i ett annat ärende. Hans DNA gav träff mot de spår som säkrats under förundersökningen om våldtäktsförsöket i Uddevalla.

Åklagaren väckte åtal mot mannen den 21 juni. Därefter fick polisen kännedom om att han hade lämnat landet. Preskriptionstiden på våldtäktsförsök är 10 år och då ärendet skulle komma att preskriberas den 27 juli 2023 inleddes nu ett intensivt arbete med att hitta, gripa och föra den misstänkte mannen tillbaka till Sverige.

– Mannen lokaliserades till Schweiz och en europeisk arresteringsorder utfärdades. Med hjälp av våra internationella samarbetspartners kunde vi gripa honom och han blev delgiven innan preskriptionstiden gick ut, säger Fredrik Brax vid polisen i Fyrbodal på polisens hemsida.

Afghanen greps i Schweiz den 12 juli och han har nu förts tillbaka Sverige. Han häktades under torsdagen och rättegången hålls idag.

– Från det att mannen begärdes häktad i sin utevaro tog det endast tog två dagar till dess att han hade gripits utomlands. I det här ärendet hade vi ett effektivt och väl fungerande samarbete mellan polis och åklagare här i Sverige men också med rättsliga aktörer på internationell nivå, säger Louise Larsson vid åklagarkammaren i Uddevalla.

Afghanen saknar svenskt medborgarskap och åklagaren yrkar att han ska utvisas, med förbud att återvända till Sverige i 10 år.