Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Förslag: Gratis fritidshem till alla barn

Vad föräldrarna gör ska inte spela någon roll – alla barn ska få plats på fritids, föreslår en utredning. Arkivbild.
Vad föräldrarna gör ska inte spela någon roll – alla barn ska få plats på fritids, föreslår en utredning. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT

Låt alla barn i åldern 6-9 år få plats på fritidshem, utan avgift, föreslår en utredning som lämnats till skolminister Lotta Edholm (L).

– Om man genomför den här reformen blir fritidshemmen tillgängliga för de barn som kanske har störst behov av verksamheten, säger utredaren Kerstin Andersson.

Mer än en halv miljon barn i framför allt lågstadieåldern, men även i mellanstadieåldern, tillbringar delar av skoldagen och loven på fritidshem. Men alla barn har inte självklar rätt till fritidshem – i de flesta kommuner är rätten villkorad med att föräldrarna arbetar eller studerar. Därför varierar också deltagandet och är betydligt lägre i områden där arbetslösheten är högre och familjernas ekonomi svagare.

Mot den bakgrunden tillsatte den förra regeringen en utredning om utökad rätt till fritids och betänkandet lämnades över till nuvarande skolminister Lotta Edholm på måndagen.