logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Försökte mörda vaktmästaren – har rymt från sluten ungdomsvård

Poliser på plats vid den avspärrning som upprättades efter mordförsöket på Roskildevägen 8 februari 2017.Bild: Patrick Persson

Flera poliskällor bekräftar rymningen och att 17-åringen är efterlyst.

– Två ungdomar har genom hot mot personalen lämnat avdelningen och blivit upphämtade av en väntande bil, säger Pär Olsson, RLC-befäl polisregion Mitt.

Rymningen skedde från SIS Sundbo i Fagersta klockan 20.50.

– Vi har arbetat operativt med det här de senaste timmarna och har sökt efter ungdomarna och den här bilen, men vi har inte hittat dom, säger Per Olsson en stund efter midnatt.

– Att rymma är nödvändigtvis inget brott i sig, men personerna som är efterlysta kan ha begått brott under själva rymningen, konstaterar Pär Olsson.

Uppgifter om rymningen har utöver polisregion Mitt gått ut till intilliggande polisregioner, men också till polisen i Region Syd.

– Det är klart att man vidtar åtgärder när en person av den här kalibern är på rymmen, säger en poliskälla till HD och Sydsvenskan.

17-åringen dömdes för att som 15 år gammal ha försökt mörda vaktmästaren som var ute och röjde snö genom att skjuta honom med flera skott natten till den 8 februari 2017. Vaktmästaren skadades allvarligt, men överlevde. Det har inte framkommit något motiv till mordförsöket.

Under rättegångarna i tingsrätten och hovrätten nekade 17-åringen till brott.

Det var bland annat skoavtryck och DNA på en fimp som bidrog till att fälla honom för mordförsöket.

Vaktmästaren träffades med flera skott i huvudet, ryggen, armen och benet. Hans hälsotillstånd gjorde att han inte kunde medverka vid rättegångarna. Vaktmästaren har inte några minnen från mordförsöket.

Hovrätten menar att brottet har ett straffvärde på 16 års fängelse. När skotten avlossades var skytten 15 år och åtta månader. Straffrabatten som en följd av den låga åldern gjorde att straffet blev tre års sluten ungdomsvård.

En hundpatrull fick upp ett spår efter skottlossningen och följde det i nysnön till Triangeln. Där hittades en fimp med 17-åringens DNA på. Han tog en taxi till Kirseberg och där kunde polisen säkra samma typ av skoavtryck. Vid en husrannsakan i hans bostad hittades blöta skor som kunde ha åstadkommit fotavtrycken och en jacka med krutstänkt med hans DNA på.

Hans mobiltelefon har också kopplats upp mot en mast som täcker in brottsplatsen när skotten avfyrades. Även om inget motiv hat kommit fram så menade hovrätten att det var ställt utom allt rimligt tvivel att det var han som skjutit vaktmästaren.

Themes
ICO