logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Garanterat skärmfritt – Fredrik Cattani tillbaka med nya lekfulla kluringar för hela familjen

Fredrik Cattani, ursprungligen från Mora, har uppträtt under namnet Filijokus Fredrik.
Fredrik Cattani, ursprungligen från Mora, har uppträtt under namnet Filijokus Fredrik.

Under julfirandet 2016 lade han märke till hur barnen satt försjunkna i sina mobiltelefoner i ett rum medan de vuxna i släkten satt för sig själva och pratade i ett annat. Fredrik Cattani ville komma på ett sätt att få dem att umgås allihop.

Han är född i Mora och under många år var han turnerade trollkarl, han har medverkat i många barnprogram med sina trollkonster. Han plockade upp en väska med tricks och klurigheter som stod nere i källaren.

– Det började att jag och gammelmormor satt med klurigheterna och hon kom på sådant som hon hade roat sig med som barn. Sedan kom även barnen och ville se vad vi höll på med och det blev ett möte mellan generationerna, säger Fredrik Cattani.

Upprymd av upplevelsen skrev han ihop en berättelse om det han hade varit med om och fick idén att göra en bok med klurigheter för hela familjen. Bokförlaget Semic nappade på idén och den första utgåvan som kom 2017 sålde i hela 20 000 exemplar. Därefter har Fredrik Cattani samlat på sig nya klurigheter och det har blivit två böcker till.

Lös kluringen. Kan du ta bort tre stickor, lägga tillbaka två och sen ha kvar exakt samma tidnings-T? Illustration: Fredrik Cattani
Lös kluringen. Kan du ta bort tre stickor, lägga tillbaka två och sen ha kvar exakt samma tidnings-T? Illustration: Fredrik Cattani

Poängen med böckerna är alltså att visa att det går att ha kul tillsammans utan skärmar och teknik, allt som behövs är några tändstickor, mynt, frukt, sedlar och pennor och så kan familjen roa sig med att knäcka lekfulla tankenötter tillsammans.

Men vart får du alla klurigheter ifrån?

– Många får jag genom att fråga människor jag träffar om de kan några knep och knåp. Jag visar dem också tankenötter som de själva hittar ny lösningar på och på så vis utvecklar och förändrar jag dem. Jag är ute och föreläser mycket i skolor och då brukar barnen dela med sig av nya trick.

– Jag söker också mycket på nätet och i sociala medier. Mina barn hjälper också till, framför allt min dotter är duktig på Instagram och TikTok och där hittar hon många klurigheter som hon tipsar mig om.

Fredrik Cattani gör också mycket efterforskningar i historien. Man kan säga att hans böcker också innehåller en slags lekens kulturhistoria, här finns klurigheter och lekar med anor ända tillbaka till medeltiden.

– Jag läser mycket böcker och hittar många klurigheter från 1600-, 1700- och 1800-talet som jag ger en modern tappning.

Ett exempel på det är gravitationens upptäckare, 1600-talsmatematikern och astronomen Isaac Newton som tyckte om en alldeles särskild form av klurigheter.

– Newton roade sig med ”trädplanteringspussel”, han tyckte det var roligt att komma på klurigheter kring att plantera ett visst antal träd i ett särskilt mönster i en trädgård.

Lös kluringen. Det är tre mynt i den lodräta raden och två mynt i den vågräta raden. Kan du flytta ett mynt så att det blir tre mynt i varje rad? Kluring och illustration av Fredrik Cattani.
Lös kluringen. Det är tre mynt i den lodräta raden och två mynt i den vågräta raden. Kan du flytta ett mynt så att det blir tre mynt i varje rad? Kluring och illustration av Fredrik Cattani.

På tal om Newton har Fredrik Cattani medverkat med sina klurigheter i den prestigefulla engelska nyhetstidningen The Guardian. Genom sina efterforskningar om klurigheter kom han i kontakt med den brittiske författaren och journalisten Alex Bellos som skriver om matematik i Guardian och själv är mycket fascinerad av tankenötter. Han publicerade några av Fredrik Cattanis klurigheter, vilket något oväntat utlöste en ”Brexit-storm”. Läsare blev så provocerade av hans klurigheter att de ville markera distans till Sverige och Europa.

– Många uppskattade dem, men det fanns också läsare som blev uppenbart frustrerade och den fick en Brexit-reaktion. Trots att Alex Bellos hade redigerat mina texter, störde de sig på min engelska och att jag använde ”cookies” i stället” för ”biscuits” och ”row” för rad i stället för ”line”. Jag använde också ordet ”clonk” för ljudet när mynt slår mot varandra i handflatan, när de påpekade för mig att det skulle vara ”clink” för små metallobjekt som mynt.

För att lösa Fredrik Cattanis klurigheter krävs det att man tänker utanför ramarna. Den vuxna hjärnan som ofta tänker i geometriska och matematiska banor när det ställs inför tankemönstren missar ofta de enkla och okonventionella lösningarna som barn inte sällan ser direkt.

– Matematiker och ingenjörer brukar hata mina klurigheter, de tycker inte om när lösningarna inte följer deras sätt att tänka.

Fredrik Cattani visar ett trix med en sked.

De här är Fredrik Cattanis nionde bok och den åttonde som han också själv illustrerar. På 1980-talet tittade Fredrik Cattani på tv-program där trollkarlen Conny Ray medverkade. Conny Ray är en stor inspiration för honom och många av dennes klurigheter finns med i böckerna.

Under många år frilansade Fredrik Cattani på heltid med att trolla för barn och under namnet Filiokus Fredrik gör han fortfarande många uppträdanden. Karriären som trollerikonstnär tog fart när han som 20-åring 2004 medverkade med sina partytricks i SVT:s program ”Söndagsöppet”. Tillsammans med programledaren Rickard Olsson gav han också ut boken ”Partytrick” (2005) och därefter har det blivit åtta böcker till.

– Jag har aldrig tråkigt. Ända sedan jag var liten har jag haft många idéer och jag har alltid vågat testa dem och se om de fungerar.

Extra kluring:

Om du river ut sida 5, 6, 8, 13, 14 och 15 ur tidningen. Hur många sidor har du då rivit ut?

Här hittar du lösningarna till kluringarna!

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO