logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Grönt ljus för nya kameror på tingsrätten och Rättscentrum

Totalt sex nya kameror kommer nu att monteras upp, tre på tingsrätten och tre på Rättscentrum, sedan Datainspektionen gett klartecken.

Ulf Cederborg, säkerhetschef på Malmö tingsrätt.Bild: Laura Mendelin

– För Malmö tingsrätt är det väldigt viktigt att vi har övervakningskameror på strategiska platser, eftersom det underlättar om domstolsbyggnaden blir utsatt för brott, eller om någon part eller ombud eller någon annan person blir utsatt för brott i våra lokaler, säger Ulf Cederborg, säkerhetschef vid Malmö tingsrätt.

Den som besöker tingsrätten på Kalendergatan i Malmö och rör sig i de allmänna utrymmena kommer att synas på kamerorna. Tingsrätten har också rätt att spara bildmaterial från kamerorna.

– Ja, och just därför skyltar vi tydligt med att byggnaden är övervakad, säger.

De tre nya kamerorna ska sitta dels över tingsrättens entré och dels utanför rättegångssal sju, som är en sal med förhöjd säkerhet.

Ytterligare tre kameror kommer att sättas upp på Rättscentrum på Porslinsgatan. Rättscentrum är den del av byggnaden som Domstolsverket förfogar över, där tingsrättens säkerhetssal är placerad. Här finns redan kameror både på utsidan av huset och på insidan. De tre nya kamerorna ska sitta inuti huset.

– Vi utökar kamerorna vid säkerhetskontrollen. Vi byggde om för ett år sedan och vi måste komplettera med kameror för att kunna övervaka hela området, berättar Ulf Cederborg.

För ett år sedan så kompletterades säkerhetskontrollen på Rättscentrum med vad som kallas röntgeninspektionssystem – samma teknik som används på flygplatser för att leta igenom väskor. Den nya tekniken har gett resultat, enligt Cederborg. Han berättar att säkerhetsvakterna på Rättscentrum har blivit bättre på att hitta saker i säkerhetskontrollen, till exempel hittar de numera oftare så kallade kreditkortsknivar – ett vapen som är utformat enkom för att försvåra upptäckt vid säkerhetskontroll.

– Den typen av kniv är väldigt svår att upptäcka vid en manuell kontroll när man bara öppnar en väska, men vi hittar dem i röntgenkontrollen, säger han.

Ansökningsprocessen om att få sätta upp fler kameror på Malmö tingsrätt och på Rättscentrum har tagit ett och ett halvt år. Den långa handläggningstiden beror på att ansvaret för att bevilja tillstånd för kameror under den tiden flyttats från Länsstyrelsen till Datainspektionen. Nu har Datainspektionen givit klartecken för de sex nya kamerorna.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO