logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Hanson: En sensation – och en chans att bli pionjär i NHL

Tomas Mitells chans i Chicago och NHL är lika sensationellt som spännande för framtiden, skriver Hockeypuls redaktör Andreas Hanson. Foto: Bildbyrån
Tomas Mitells chans i Chicago och NHL är lika sensationellt som spännande för framtiden, skriver Hockeypuls redaktör Andreas Hanson. Foto: Bildbyrån

När jag hörde uppgifterna första gången kändes det så långsökt att jag inte trodde på det.

Att spelare går från hockeyallsvenskan till NHL, är ovanligt. Att tränare gör det, det har knappt hänt.

Jeremy Colliton gjorde det förra året. Men han var kanadensare, och hade själv spelat i NHL. En hyfsat stor talang, vars spelarkarriär sabbades av skador.

Att nu Tomas Mitell, en svensk 38-åring, vars största spelarmeriter är omkring 150 matcher på elitnivå, tar samma steg - nej det hade jag nog aldrig trott skulle kunna ske, om någon frågat mig.

Än mer sensationellt blir det av att Västeråsbons tränarkarriär inte varat särskilt länge – huvudansvarig har han endast varit en säsong, den senaste när han ledde AIK till serieseger. I övrigt har han varit assisterande tränare ett par säsonger, bland annat med Colliton i Mora.

Givetvis hade Chicago Blackhawks aldrig fått för sig att anställa Mitell om det inte var för att Colliton önskat det. Varför skulle NHL-klubbar leta tränare i den svenska andraligan?

Men så sensationellt som detta är, en lika stor chans är det för europeiska coacher att visa vad man går för. Mitell blir inte den första svensken i båset i NHL, men det har tidigare handlat om tidigare NHL-spelare som varit kända sedan tidigare och stannat kvar i Nordamerika.

Men något är på väg att hända på den här fronten. Buffalo Sabres anställde nyligen Ralph Kreuger, som visserligen är född i Kanada men vars tränarmeriter tidigare mest varit från Österrike och Schweiz. Han fick dock chansen i Edmonton Oilers några år, och ledde Team Europe till oväntat succé i World cup, vilket gjorde avtryck.

Rickard Grönborgs namn har nämnts i flera sammanhang kring NHL-klubbar den senaste tiden, och kommer kanske närmare en chans där, även om han nyligen skrivit på för en klubb i Schweiz.

Håll tummarna för att Mitell och Colliton lyckas i Chicago – då kommer garanterat fler klubbar börja överväga att kika på vilka coacher som finns i Europa.

Grattis, svensk hockey.

Grattis, Tomas Mitell.

Och snyggt vågat, Chicago.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO