logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden
An article was changed on the original website

Isabella, 18: ”Jag måste prioritera klimatet”

Under fredagen sker den andra globala skolstrejken för klimatet.

I Stockholm hoppas arrangörerna på att 10 000 personer ska ge sig ut på gatorna – men det är inte säkert att alla elever beviljas ledigt från skolorna.

– Klimatet är viktigare än skolan i det här fallet. Jag känner att jag måste prioritera klimatet framför skolan, säger Isabelle Axelsson, 18, som går i gymnasiet och är med och arrangerar. 

Under fredagen är det åter dags för skolungdomar över hela världen att ge sig ut på gator och torg för klimatets skull.

I Sverige arrangeras demonstrationer på en en mängd ställen. I Stockholm samlas i Humlegården 11.00 och marscherar en halv timme senare genom Stockholms city till Kungsträdgården. 

Bland talarna där märks Greta Thunberg och flera klimatforskare. Dessutom blir det framträdanden av artister som Molly Sandén, Danny Saucedo och Annika Norlin.

Andra gången eleverna demonstrerar

Det är andra en klimatdemonstration genomförs – förra gången var i mars – men precis som då har eleverna inte fått ledigt från respektive skola.

Policyn från Stockholms stad är att eleverna kan begära ledigt. Detta är dock något rektorerna ska fatta beslut om – men det är skolplikt som gäller.

Till DN säger Susan Ottesen, pressekreterare på utbildningsförvaltningen:

– Skolorna får göra individuella bedömningar i varje enskilt fall.

”Måste prioritera klimatet”

Isabelle Axelsson går på Södra latin, och är en av de som arrangerar fredagens demonstration. Vilket gör att hon missar en dag i skolan.

– Skolan är självklart väldigt viktig, men klimatet är något som kommer att påverka mig även efter att jag gått ut skolan. Därför känner jag att jag måste prioritera klimatet.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO