logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Jimmie hade torgmöten utan valtal i Askersund och Laxå "Vi åker bara ut och hälsar på folk"

Jimmie Åkesson höll torgmöte utan att hålla tal i Askersund och Laxå på torsdagen och fredagen.

Som en del i valspurten inför EU-valet på söndag stannade Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson och hans personal till i Askersund på fredagsförmiddagen. Under en halvtimme träffade han väljare och var med på bilder. Men något valtal blev det inte.

På torsdagskvällen gästades Laxå av SD-ledaren och på fredagsförmiddagen dök han upp på torget i Askersund. Uppslutningen var god och många ville komma fram och hälsa och ta en bild. Att inte hålla tal vid torgmöten är ett nytt grepp av Sverigedemokraterna, men en liten pratstund med NA hanns med.

– Det här är bara en liten träff. Jag brukar åka runt och hålla tal inför alla val, men då blir det genast avspärrningar och man får inte hälsa på någon. Nu gör vi precis tvärtom. Vi åker bara ut och hälsar på folk, och så får de ställa frågor, ta bilder, säga att jag är dum i huvudet eller vadsomhelst, sa Jimmie Åkesson.

Och att ni kommer till små orter som Askersund och Laxå, är det nytt?

- Nej egentligen inte, jag brukar besöka ungefär 100 kommuner inför varje val. Man gör upp en rutt och tar det som ligger på vägen. Askersund och Laxå har jag nog inte varit i tidigare, så det är nytt för den här gången.

När det gäller landsbygden, vilka är de viktigaste frågorna för SD?

- Infrastrukturen är extremt viktig, och även kompetensförsörjningen. Vi har besökt många industrier på landsbygden som upplever enorma problem med att man inte hittar personal, vilket hänger ihop med att vi i högre grad behöver anpassa gymnasieutbildningarna till det lokala näringslivet.

SD är skeptiska till hur EU använder strukturfonder för att stödja landsbygd och glesbygd.

– Vi tycker det är kapitalförstöring att skicka ner pengar till Bryssel och så får vi tillbaka en tredjedel. Vi borde kunna stödja vår egen landsbygd med mer pengar utan att gå via Bryssel, säger Jimmie Åkesson.

Vill ni att Sverige ska gå ur EU?

- Nej. Men vi vill inte att Sverige ska vara med i det EU som det är idag. Vi vill ändra EU till ett betydligt mindre som sysslar med gemensamma frågor som handel, brottsbekämpning och klimatfrågan. Inte svenska jaktpolitik och svenska vapenlagar.

Hur står SD i klimatfrågan, har vi en klimatkris?

– Jag skulle inte kalla det för kris. Vi har klimatförändringar men jag tror inte det gynnar debatten med alarmistiska utspelen inför varje val. Ska vi lösa klimatfrågan långsiktigt handlar det i första hand om att minska utsläppen i Kina, Indien och USA. Utsläppen måste absolut minskas, men vår roll är i första hand forskning, utveckling och ny energiteknik.

Hur står SD i abortfrågan?

– Vi har tillsatt en arbetsgrupp som ska se över abortfrågan nu. Vi är bekymrade över antalet aborter, samtidigt som vi är för fri abort och kvinnans rätt att välja om hon vill behålla ett barn eller inte. Diskussionen om veckor hit och dit tycker vi är ganska ointressant, det vi landat i är om samhället kan ge stöd i högre grad till den som antingen väljer att göra abort eller inte.

Hur går ni vidare efter den händelsen med Peter Lundgren? Kommer ni att starta ett jämställdhetsarbete inom partiet?

– Syftet med att det kommer fram nu är förstås att det ska störa hela valkampanjen och jag har fått prata nästan hela veckan om det. Men det är ju en sak som de här båda rett ut. Det är en enskild isolerad händelse där det finns omständigheter som inte riktigt nått fram i mediebilden. Nu är det en polissak och vi hoppas att hela bilden kommer fram där.

Träffen är slut och Jimmie tar några sista selfies med Askersundsbor. Allt förflyter lugnt innan partiledaren och hans lag tar sig vidare till Motala.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO