logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Jonna, 24, har diabetes – och jobbar som konditor

Jonna Swerre Schmidt i Trelleborg var åtta år gammal när hon fick sin diagnos, diabetes typ 1, något som Trelleborgs Allehanda var först med att skriva om.

På onsdagen den 14 oktober uppmärksammas diagnosen över hela världen med Världsdiabetesdagen.

Bra, tycker Jonna.

Själv var hon åtta år när hon fick diagnosen och upplever det inte som något dramatiskt.

– Jag känner ju inte till något annat, konstaterar hon.

Hennes liv är inte heller särskilt annorlunda än det hade varit utan diabetes. 

– Jag låter ingenting stoppa mig, jag kämpar dagligen mot min diabetes, hela tiden, säger hon.

Och det är just därför Världsdiabetesdagen kan vara bra, menar Jonna. Den blir en anledning för människor som varken är drabbade själva, eller har familjemedlemmar som är det, att ta reda på mer.

– Man kan nå ut till folk som kanske inte förstår vad diabetes är. Det är ju en sjukdom som blir vanligare och vanligare. Ändå tror många att man inte kan leva ett normalt liv, att man blir begränsad, säger Jonna Swerre Schmidt.

– Det var det jag var rädd för när jag fick diagnosen.

Nu vet hon att det går att leva som vem som helst, bara hon sköter om sin hälsa. Hon har rest en hel del, ofta på egen hand, bland annat i Sydafrika.

– Jag tycker att man kan det. I alla fall om man klarar sin diabetes, och det har jag gjort. När jag var liten fick jag en bra läkare direkt. Och sedan har jag fått hjälp av mina nära och kära, säger Jonna.

Hon mäter blodsockervärdet en gång var tolfte timme med ett stick i fingret, och matar in värdet i telefonen. Om det varierar för mycket slår telefonen larm, både till henne och hennes sambo. Då kan hon själv ta insulin genom en pump som hon bär i fickan och som är kopplad till en nål i magen.

– Jag har alltid telefonen med mig, och jag har den alltid på, så att jag märker om den vibrerar. Det är något som har blivit naturligt för mig, säger hon.

Till vardags jobbar Jonna Swerre Schmidt som konditor och bagare på City Gross i Trelleborg – ett yrke som orsakat ett och annat höjt ögonbryn.

– Det kan uppfattas som lite komiskt. Men egentligen är det inget konstigt, en konditor står ju inte och äter på jobbet i vilket fall som helst.

Jonna Swerre Schmidt har diabetes typ 1.

Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat tillverka insulin och man får för mycket socker i blodet.

Tecken på att man har diabetes typ 1 kan vara man blir trött, kraftlös och går ner i vikt.

Diabetes är en sjukdom man har hela livet, men det finns bra behandling.

Källa: Vårdguiden 1177

Themes
ICO