Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Journalistbluffen blir till kritisk fars

Angelika Prick, Emil Brulin och Rebecca Kaneld.
Angelika Prick, Emil Brulin och Rebecca Kaneld. Foto: Sara P Borgström

Fallet Relotius är en hisnande historia om den prisade journalisten som avslöjades som bluffmakare. På Uppsala stadsteater blir ”Spegelmannen” också en fars när sanning och dikt prövas.

Mark Twain ska ha sagt att man inte ska låta sanningen stå i vägen för en god historia. Den devisen tycks den tyske stjärnjournalisten Claas Relotius gått efter i sin karriär som toppreporter på det prestigefyllda Der Spiegel. Men efter åtskilliga priser och utmärkelser avslöjas det, genom kollegan Juan Moreno, att majoriteten av de sextiotalet artiklar som publicerats av tidningen varit ”fake news” – påhittade, plagierade, dikt och förbannad lögn. Skandalen blev en förtroendekris inte bara för själva tidningen, utan för journalistkåren i stort i tider då några av vår samtids största ödesfrågor – klimatkrisen, politik och en pandemi – varit beroende av pålitlig rapportering.

Fallet Relotius är en hisnande historia som tåls att berätta i både film- och bokform, och nu även som teater. Viktor Tjernelds ”Spegelmannen” hade premiär på danska Mungo Park redan 2020 och kommer nu till Uppsala stadsteater.