logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden
An article was changed on the original website

Kippavandring räcker inte

Kippavandring i Lund.Bild: Patrick Persson

Åter har Kristallnattens högtidligen ihågkommits. I år är det 80 år sedan de tyska judarna utsattes för en statspogrom som kom att driva nazisterna närmare judemorden.

Lund har nyligen fått uppleva misstänkta mordbränder och hot som en ytterligare påminnelse om antisemitismens gränslöshet. Det är inte bara i segregerade städer och i islamistiska miljöer den står att finna – denna grövsta rasism finns mitt ibland oss. Lärdomen om de sex miljoner mördade tycks ha drunknat i den historiska malströmmen.

Kippavandring, med kalotter på huvudet når en engagerad krets, men blottar också en stor likgiltighet.

Det var judar som tog initiativ till denna symboliska protest i det lärda Lund som under en månads tid stått till synes likgiltigt inför de judehatiska handlingar som ägt rum.

En flerhundrahövdad skara möttes i den forna judetäta stadsdelen Nöden, detta numera gentrifierade getto. Judevänner och judar vandrade in i Lunds centrum med brinnande ljus. Idag finns inte längre de gamla innebyggarna kvar. Efemära synagogor passerades. Som den jag beträdde då jag kom till Lund vilken hade ett tvätteri på bottenvåningen och gudstjänstlokalen ovanpå. ”Därnere tvättar vi våra kläder men däruppe renar vi våra själar.”

Nöden var ett fattigkvarter där som mest cirka 500 judar bodde för ungefär hundra år sedan. De umgicks ofta med sina arbetargrannar.

Strax efter Kristallnatten inträffade det famösa mötet då medicinarna bestämde sig för att hindra en ”judisk läkarimport”. Emellertid vågade studenterna sig inte ner till Nöden för att få utlopp för sin antisemitism. De riskerade då attfå stryk av de i arbetarkulturen tränade judarna. I stället trakasserade de sina judiska kurskamrater, likt min gamle kollega Zippis som tog första bästa tåg till Malmö för att slippa hotfullheten från de av Kristallnatten tända kamraterna.

Kristallnattens minne torde hela den medvetna vänstern känna till. Det känns obehagligt att påpeka att till och med Sverigedemokraterna med sina avskyvärda bruna rötter i vissa fall har reagerat snabbare mot sin interna antisemitism än till exempel SSU!

Framförallt har den tystnadskultur som rått en månad sedan den senaste brandattacken överhuvudtaget svärtat ner förtroendet till de få politiker som behagat reagera först nu.

Att den pensionerade biskopen Martin Lind skydde Luthers antisemitism i sitt tal kan tyckas vällovligt. Men sådant har vi judar hört till leda. Slik förståelse står en upp i halsen! Kippavandringen var ett första steg – men vi behöver mycket mer av praktisk handling på alla nivåer för att stärka samhällssolidariteten.

Themes
ICO