logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Landslagsäventyret över – men Örebrocentern tror på fler landskamper: ”Har fått blodad tand”

Bilder: Petter Arvidson/Bildbyrån
Bilder: Petter Arvidson/Bildbyrån

Det kom kanske som en liten skräll att Christopher Mastomäki var uttagen till Tre Kronors förberedande landskamper inför VM.

Men väl på plats har den 22-årige Örebrocentern visat framfötterna.

Det stannade vid sex matcher innan han fick tacka för sig efter förra veckans dubbelmöte med Danmark.

– Det har varit riktigt bra, tycker jag. Självklart bra och positiva erfarenheter att ta med sig. Sedan har jag spelat bättre och bättre. Självklart kommer man in i det mer och mer ju fler matcher man får. De sista två är jag riktigt nöjd med, då tyckte jag att jag spelade väldigt bra hockey. Så det finns mycket positivt att ta med sig och stoppa i ryggsäcken, säger Mastomäki.

Men det var framför allt i dubbelmötet med Norge i Östersund som Mastomäki utmärkte sig med sitt första landslagsmål. Och på vilket sätt sedan. En klassisk Foppa-fint när han blev friställd.

– Det var helt impulsivt. Men det är egentligen det bästa läget man får när man blir fri från anfallsblå. Då har man inte så mycket tid att tänka utan då sker det mest instinktivt. Och när man kommer från den sidan så tror jag det blir svårt för målvakten när man gör just den finten.

Christopher Mastomäki i Tre Kronor-tröjan. Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån
Christopher Mastomäki i Tre Kronor-tröjan. Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån

Matcherna i sig, går det att jämföra något med det du är van vid från SHL?

– Jag tycker det är svårt att jämföra. Det är annorlunda hockey internationellt kontra SHL. Men jag tycker det blev bättre för varje match som gick och vi spelade bättre och bättre. Sedan blev det bättre motstånd också som när vi mötte Danmark i mina avslutande matcher. Det var väl lite bättre värdemätare då de hade en del KHL-spelare, Peter Regin bland annat. De var väldigt duktiga.

Mastomäki fick mest kampera med Malmötuffingen Emil Sylvegård i en fjärdekedja och de gjorde det med framgång.

– Man vill göra det så bra som möjligt sedan spelar det ingen roll vilken ordning man hoppar in på isen och jag spelade även många matcher med Adam Brodecki. Vi sa det efteråt att varje match vi spelade tillsammans så gjorde vi minst ett mål framåt. Det är roligt på det sättet. Det handlar väl inte så mycket om roller utan mer att visa upp sig.

Christopher Mastomäki. Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån
Christopher Mastomäki. Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån

Hur var känslan att vara iväg med Tre Kronor och få dra på sig landslagsdressen?

– Självklart var det stort. En barndomsdröm som gick i uppfyllelse. Man får väl lite mer blodad tand att man vill göra det än bättre och vara med i någon turnering.

Du känner att du har det i dig att kunna bli uttagen framöver?

– Absolut, det känner jag. Jag känner att det här är ett kvitto på att man gjort något rätt, men framför allt att man fått blodad tand att man ska göra det ännu bättre. Jag tror mycket på mig själv. Jag pratar mycket om att jag hela tiden vill utvecklas. Det är nummer ett.

Mastomäki är nu tillbaka hemma i Örebro där hans lag återsamlas nästa vecka.

– Jag är väl inte helt hundra än hur det blir för mig men jag kommer i alla fall att göra fystester nästa vecka, sedan får vi se hur det blir.

Du har haft en lång säsong, hur känns det i kroppen?

– Ingen fara så. Det är klart att det varit intensiva veckor med mycket träning och matcher men kroppen känns fräsch.

Themes
ICO