logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Länsteaterns vd sparkade frivilliga körsångare efter aktion: ”Från och med nu inte välkomna att medverka”

Lasse Persson, Ann-Sofie Lennqvist Lindén och Rod Cansby är alla engagerade för Länsteatern i gruppen

– Hon tog in mig i ett rum, läste från ett papper och sa att jag "var inte längre önskvärd". Det blev en sån chock, jag fattade inte vad hon sa, men just de orden fastnade, säger Rod Cansby.

När Länsteatern sökte volontärer till "100 sånger" var Rod och Ann-Sofie två av dem som nappade. Kvällar, helger och någon semesterdag har lagts på repetitioner. De har provat ut kostymer och bokat in spelkvällar i almanackan. Rod Cansby är en drivande kraft inom länets amatörteater, och har tidigare ställt upp i ett annat samarbete med Länsteatern, "Arns Cecilia". Ann-Sofie Lennqvist Lindén beskriver sig som en engagerad "kulturtant", och sjunger i flera körer.

"100 sånger" spelas fram till den 4 maj på Örebro teater, och har både professionella skådespelare och amatörer på scenen. Foto: Mira Åkerman

Teaterintresset har också lett till att de engagerat sig i Facebook-gruppen Vi som stöder ensemblen på Örebro länsteater. Den startades efter nyheten att Örebro länsteater varslat halva sin fasta ensemble om uppsägning. Gruppen har i dag 1 112 medlemmar. De har bland annat samlat in drygt 4 000 namnunderskrifter från teaterbesökare som stöttar protesterna mot att säga upp fast personal.

Lasse Persson är också aktiv i gruppen, men inte en av statisterna. Han kom som en av gästerna när teaterns personal samlades till premiärfest på Stora Hotellet efter "100 sånger". Planen var att gripa tillfället att berätta om stödet för skådespelarna och kritiken mot ledningens beslut.

– Vi kuppade lite. Lasse höll talet, och vi stod bakom honom, säger Ann-Sofie Lennqvist Lindén.

Men kuppen landade inte som det var tänkt. Någon gick och hämtade regissören Sara Giese, som avbröt det hela.

– Vi frågade om vi inte kunde få avrunda, men det fick vi inte. Det var synd, för då fick vi inte fram kärnan i budskapet, säger Lasse Persson.

Ann-Sofie Lennqvist Lindén sjunger i flera körer och Rod Cansby är en drivande kraft inom länets amatörteater, och ställde upp ideellt i

I efterhand är trion självkritisk. Tid och plats var inte optimala. De hade själva tvekat lite eftersom de inte var säkra på om ledningen eller den fasta ensemblen befann sig i rummet, och några åhörare uppfattade talet som en kritik mot frilansarna.

– Samtidigt finns det ju inte så många andra arenor att lyfta frågan på, och det finns ju en poäng att fler än styrelsen hör på. Premiärfester är ju ett tillfälle när teaterintresserade träffas, och stödet för ensemblen är väldigt utbrett i stan, säger Ann-Sofie Lennqvist Lindén, som gick från festen med blandade känslor.

Några dagar senare kontaktades både Rod Cansby och Ann-Sofie Lennqvist Lindén personligen av Länsteaterns vd Petra Weckström. I mejl till Rod och Ann-Sofie förklarade hon senare att alla förväntas "medverka till att den produktion du är en del av fungerar bra och att alla arbetar mot samma mål." Det står var och en fritt att kritisera beslutet om uppsägningar av fast anställd konstnärlig personal, men att "det kan du inte göra genom att hålla tal på premiärfester, eller på andra sätt agera störande inom teaterns väggar och i dess verksamhet gentemot publiken. /.../Jag har därför som VD beslutat att informera dig om att du från och med nu inte är välkomna att medverka i kören för 100 sånger."

Roger Storm, Samuel Astor Åström, Frida Beckman, Hanna Dawit, Malin Berg och Hans Christian Thulin i
Roger Storm, Samuel Astor Åström, Frida Beckman, Hanna Dawit, Malin Berg och Hans Christian Thulin i "100 sånger". Foto: Kicki Nilsson/ICON Photography

– Det hela kändes lite ... overkill. Jag tycker det var ett ganska hårt straff, säger Rod Cansby.

– Ja, det är ju inte precis som att vi agerat på teatern under några repetitioner eller sabbat en föreställning. Det skulle aldrig falla oss in, säger Ann-Sofie Lennqvist Lindén.

Länsteaterns vd Petra Weckström avstår från att kommentera trions upplevelse av vad som hänt. Hon säger att det handlar om person- och personalfrågor, och att hennes agerande bottnar i ett övergripande ansvar för arbetsmiljön för all personal på teatern.

– Jag arbetar för att alla medarbetare ska ha goda förutsättningar att jobba mot teaterns uppdrag, att nå ut med teater av hög konstnärlig kvalitet till vår publik, länets medborgare, säger hon.

Är det någonstans som folk borde vara vana vid aktivism är det väl inom teatern

Redan efter premiären av farsen "Lögn i helvete" hade Lasse Persson hållit ett tal i samma anda.

– Då var vd:n i rummet, talet hölls till och med inom teaterns väggar, och det blev inga repressalier. Skillnaden nu var att det fanns möjligheter för vd att ge någon typ av bestraffning, eftersom Rod och Ann-Sofie var med i kören.

Rod tycker att det känns lite tråkigt att se alla inbokade spelkvällar i almanackan som inte längre blir av. Å andra sidan har han inte brist på sysselsättning, och hans band gladde sig åt mer reptid. Ann-Sofie har också fullt upp med sina andra körer och förbereder både valborgs- och Beatleskonserter. Hon är mest förvånad över att det är så lågt i tak inom teaterbranschen.

– Är det någonstans som folk borde vara vana vid aktivism och yttrandefrihet så är det väl inom teatern. Var ska man kunna säga saker om man inte kan säga det här?

I dag ska de träffa Länsteaterns styrelseordförande Lena Källström och överlämna de tusentals namnunderskrifter som samlats in. De är fortsatt kritiska till tystnaden hos både regionpolitiker och Länsteaterns styrelse. Att förhandlingarna är avslutade och tre anställda är uppsagda hindrar inte gruppen från att fortsätta engagera sig.

- Jag tror inte att sista ordet om teaterns framtid är sagt än, säger Lasse Persson.

Themes
ICO