logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Madestam: ”Finns en oro i Ullenhag-lägret”

Liberalerna i Skåne och Västsverige har gjort sitt val. 

De vill se Nyamko Sabuni som partiledare – ett besked som väger tungt, enligt Expressens statsvetare Jenny Madestam. 

– Det betyder mycket och jag tror det finns en oro i Erik Ullenhag-lägret, säger hon. 

Vilken tyngd har de här beskeden från länsförbunden? 

– Det betyder naturligtvis väldigt mycket. Varje nytt distrikt som ger sin mening hur man ställer sig spelar ju roll. Det som också diskuteras är hur ombuden ska agera utifrån detta på landsmötet. Det betyder mycket och jag tror det finns en oro i Erik Ullenhag-lägret. 

Riskerar inte klyftan inom Liberalerna att bli större om man inte lyssnar på distrikten? 

– Självfallet är det så. Den enskilda medlemmens röst väger väldigt tungt. De svenska partierna är tämligen interndemokratiska på det viset. Det är gräsrötternas röst som är väldigt viktig. Om partieliten, med både ombud och valberedning, skulle frångå det här så skulle det se väldigt märkligt ut just utifrån en interndemokratisk aspekt. 

Statsvetaren Jenny Madestam om L-förbundens besked

Vad beror Nyamko Sabunis framgångar på? 

– Jag tror det beror på det som också har framkommit från en del röster i Liberalerna: känslan av att man vill ha något nytt. Det handlar lite om att vinna eller försvinna och då tenderar partier att välja ett alternativ som sticker ut mer, som är någonting annat och som bryter mot det man haft tidigare. Nyamko Sabuni passar bättre in i den bilden. 

– Allt tyder på att hon har fört en ganska framgångsrik kampanj. När processen påbörjades såg det ut som att Erik Ullenhag hade ett starkare stöd men jag tror Nyamko Sabuni har lyckats med att övertyga människor att hon står för något nytt och har en bättre förmåga att attrahera väljare. 

Vad kan Christer Nylanders uppmaning få för konsekvenser? 

– Det bli lite vatten på kvarnen för dem som vill ha något annat, inte minst runtom i landet. Det kan underblåsa en konflikt, men sedan handlar det om den partiledare som blir vald och om den väljs med nöd och näppe eller rungande majoritet. Det har också betydelse för eftermäle och förmågan att få ihop paritet. 

Madestsam: Moderater ska inte ropa hej

S-profiler har uttryckt oro över Sabunis framfart, samtidigt som det tas emot positivt bland moderater. Vad beror det på? 

– Nyamko Sabuni har varit tydlig med att hon står bakom avtalet, men deras bedömning är att om det blir grus i maskineriet på något sätt så ligger det troligare närmare till hands för Sabuni att frångå det och bryta upp avtalet. Hon har sagt att hon hellre ser en alliansregering med Ulf Kristersson som statsminister och kan tänka sig att få till en regering med stöd av SD. Det är väl den oron som detta handlar om. 

– Om man tittar på Moderaterna så handlar det om att man ser att hon är positivt inställd till att släppa fram Ulf Kristersson som statsminister. Med Sabuni vid rodret kan de dock utgöra ett hot när det gäller väljarstöd så jag tycker inte man ska ropa hej om hon blir vald .

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO