Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Majoritet tror på boprisfall

Andelen hushåll som tror på stigande priser det kommande året ligger den här månaden endast på 15 procent, vilket är en minskning med 9 enheter från förra månaden.

57 procent av hushållen tror istället på sjunkande priser, vilket är en ökning med 6 enheter från föregående månad.

Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Indikatorn ligger i denna mätning på minus 42, vilket är en minskning med 15 enheter från förra månaden.

– Pessimismen kring bostadsmarknaden tilltar och drygt hälften av svenskarna tror på fallande priser det kommande året. Det är tydligt att ett allt kärvare privatekonomiskt klimat satt sina spår i hushållens boprisförväntningar, som ligger på den lägsta nivån sedan finanskrisen 2008. Det mesta talar för att vi ännu inte sett toppen av inflationen eller räntehöjningarna, vilket kan vara en signal om att ytterligare boprisfall är att vänta under hösten, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i ett pressmeddelande.

På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens styrränta om ett år svarar de i genomsnitt att styrräntan kommer att stiga till 1,45 procent. Det är en ökning med 0,35 procentenheter från föregående månad.

– Hushållen gör helt rätt i att justera upp sina ränteförväntningar för det kommande året. I augusti når hushållens förväntningar på styrräntan den högsta nivån på 10 år men den kan komma att behöva omprövas inom kort ifall Riksbanken går ett steg längre och trippelhöjer styrräntan till 1,5 procent i september, säger Américo Fernández.