logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Medieprofilen andas ut efter bråket med Länsstyrelsen: "De har gjort bort sig"

1 maj 2018 meddelade länsstyrelsen att myndigheten förbjöd Sebastian Kirppu att artinventera och läsa avverkningsrapporter på sin fritid.

Genom en skrivelse, undertecknad av landshövding Ylva Thörn och chefen för naturvårdsenheten, Björn Forsberg, ansåg myndigheten att Kirppus fritidssysselsättning var förtroendeskadlig.

Medieprofilen, som bland annat medverkat i P1:s sommarprat och SVT:s Mitt i Naturen, tvingades därmed sluta artinventera på sin fritid.

Sebastian Kirppu.
Sebastian Kirppu.

I juni hävde Arbetsdomstolen arbetsgivarens beslut och därefter har fyra månaders centrala förhandlingar hållits.

I måndags meddelade parterna att man enats:

- Vi har samarbetat bra och i dialog hittat bra lösningar. Det handlar huvudsakligen om att definiera under vilka omständigheter som bisysslorna kan innebära en förtroendeskada för myndigheten som helhet. Detta innebär att vi drar tillbaka förbudet om bisyssla, skriver Landshövding Ylva Thörn i ett pressmeddelande.

Nu kommenterar Sebastian Kirppu uppgörelsen:

– Dealen som är gjord är i stort sett ingen förändring från tiden innan deras beslut att stoppa mig från att engagera mig för skogen och miljön.

Överenskommelsen innebär att Sebastian Kirppu inte kommer att göra bedömningar i rapportform från vissa avgränsade områden i Dalarna.

– Det är inget problem. Det viktiga för mig är att inventera och det får jag göra överallt, även i områden redan kända av Länsstyrelsen eller i avverkningsanmälningar. När jag hittar skyddsvärda arter av mossor, lavar, svampar får jag rapportera dem till Artportalen och Skogsstyrelsen. Om jag hittar arterna vet man att det är en skyddsvärd skog. Jag behöver inte göra den bedömningen. Det gör arterna själva.

Kirppu får inte inventera i skogar Länsstyrelsen redan vet har naturvärden och områden som gränsar mot naturreservat, skogar som redan är kända för nyckelbiotoper eller så kallade värdetrakter

Vad tänker du kring överenskommelsen och det som hänt?

– Alltså det här är ingen stor skillnad från innan beslutet och efter beslutet. Jag kommer att göra det jag alltid gjort, engagera mig för miljön. Varför Länsstyrelsen hittade på ett sånt här galet beslut om att jag inte får inventera arter, skriva rapporter, eller granska avverkningsanmälningar är obegripligt, säger Kirppu och fortsätter:

– Det blev pannkaka av alltihop för dem. Deras ogrundade och svajiga beslut som de nu måste dra tillbaka borde vara den stora förtroendeskadan för myndigheten, inte att jag på min fritid engagerar mig för miljön. De har gjort bort sig tycker jag.

Hur tänker du kring att det tagit fem månader att komma fram till det här?

– Det är slöseri med skattemedel. Varför har man spenderat tid och pengar på det här? Helt meningslöst då det borde finnas mycket viktigare saker att jobba med för en Länsstyrelse. Men jag måste säga att facket har varit fantastiska. Så ett tips till alla er som har jobb, gå med i facket. Ensam är inte stark och om eller när ni råkar ut för arbetsgivare som försöker tysta er eller behandlar er orättvist så är det guld värt att ha fackets jurister i ryggen.

Themes
ICO