logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden
An article was changed on the original website

Naken man i rånarluva till attack mot kvinnor

Det var i september i fjol som de två första ofredandena ägde rum vid Delsjöområdet i Göteborg.

Överfallen skedde med bara några dagar mellanrum. Och tillvägagångssättet var detsamma. En naken man hoppade ut från buskarna och ofredade joggande kvinnor i området vid Delsjön.

I april respektive maj i år skedde två nya angrepp. Också dessa gånger blev kvinnorna tafsade på av nakenmannen som beskrevs som solbränd och muskulös. Mannen ska även försökt ha dragit av kvinnorna kläderna, enligt deras egna uppgifter i förhör.

– En kvinna är ute och går och ur skogen hoppar en spritt språngande naken man, endast iklädd en svart huva över huvudet, typ rånarluva. Det är det han har på sig, sa det vakthavande befälet vid polisen i samband med händelsen.

Men nu kom polisen mannen på spåren, bland annat genom uppgifter om en bil som stått parkerad i området och som ledde till att en misstänkt gärningsman kunde gripas.

Förra månaden åtalades mannen i 30-årsåldern för tre fall av sexuellt ofredande och ett fall av försök till våldtäkt. Under onsdagen föll tingsrättens dom, vilket GP först skrev om.

Påföljden blir behandling för fyra fall av sexuellt ofredande. Rätten menar inte att det är bevisat att ett av fallen ska rubriceras som våldtäktsförsök, till skillnad från vad åklagaren alltså menar.

"Det är fråga om att (gärningsmannen) blottat sig för målsäganden och samtidigt tagit på dem på ett sätt som kränkt deras sexuella integritet", skriver rätten i domen.

Tingsrätten menar att straffvärdet för gärningarna motsvarar fyra månaders fängelse och att det finns viss risk för återfall i brott. Men då mannen tidigare är ostraffad och lever "ett socialt och ekonomiskt ordnat liv" ska han i stället genomgå Kriminalvårdens relations- och samlevnadsprogram.

Den nu dömde mannen har erkänt två av gärningarna, men förnekat de andra. Men rätten menar att det är bevisat, utifrån bland annat vittnesuppgifter, att mannen gjort sig skyldig till alla fyra gärningar.

Åklagaren säger till GP att påföljden är "adekvat" och att han inte kommer överklaga domen. Enligt tidningen uppgav mannen under rättegången att han inte velat göra någon illa och att hans enda avsikt var att ta på kvinnorna.

LÄS ÄVEN: Naken man attackerade kvinnor – gripen

Themes
ICO