logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Nya beskedet: Det blir inget vinsttak i välfärden

Det blir inget vinsttak i välfärden.

Det är en del i MP:s och S nya överenskommelse med C och L.

– Det är positivit för välfärdsbolagens aktier men jag tror inte på någon rusning på börsen, säger sparekonomen Joakim Bornold.

På fredagseftermiddagen stod det klart: 

Centerpartiets med Annie Lööf i spetsen och Liberalerna med partiledare Jan Björklund väntas släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Man har kommit fram till en överenskommelse med flera olika kompromisser.

Både L och S har publicerat ett utkast till uppgörelsen.

Där framgår att Miljöpartiet och Socialdemokraterna nu inte kommer att arbeta för att begränsa vinsterna inom välfärden – något som Vänsterpartiet under senaste mandatperioden har drivit hårt.

C, MP, L och S: ”Valfriheten central”

I utkastet skriver partierna:

”Den enskildas valfrihet är en central del av den svenska välfärdsmodellen. Därför behövs en mångfald av aktörer och goda villkor för enskilt drivna verksamheter inom välfärden som underlättar den enskildes aktiva val”

Det medör att regeringen inte kommer att ”driva eller arbeta vidare med förslag om vinstförbud eller andra förslag med syftet att införa vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden”.

Annie Lööf: Vi återställer vänstersvängen

Detta lyfter även Annie Lööf på sin pressträff:

– Det handlar om att återställa den kraftiga vänstersväng som S och MP gjorde förra mandatperioden. De gick i helt fel riktning vad gäller valfrihet i välfärden. Den vänstersvängen avbryts nu, med besked, säger hon.

I utkastet skriver de fyra partierna om välfärden:

”Höga kvalitetskrav ska vara styrande. Detta kommer att uttryckas i vårändringsbudgeten 2019. Förslag kommer läggas för att säkerställa att alla aktörer inom välfärden oavsett driftform har likvärdiga villkor”

Sparekonomen: Ingen rusning på börsen

Joakim Bornold är sparekonom på Söderberg & Partners. Han säger att det nya beskedet stödjer välfärdsbolagens aktier – men att det inte bli någon rusning på börsen.

– Det är helt klart positivt men jag tror inte på någon dramatisk förändring för de här bolagen på börsen, säger han.

Bornold fortsätter:

– Det här var också förväntat, det är egentligen bara Vänsterpartiet som har drivit frågan hårt och att deras makt skulle försvagas var redan klart.

När det kommer till just ekonomipolitik säger Bornold att den största skillnad nu blir att Vänsterpartiet tappar sitt inflytande öve rnäringslivspolitiken.

– Och de stora riskerna och det tryck som ändå har funnits kring välfärdsbolagen släpper. Man kanske kan ha en mer positiv dialog med näringslivet nu.

Themes
ICO