logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden
An article was changed on the original website

Nya hemliga uppgifter i jakthärvan - industrimiljardären till ny häktning

Det är nya hemliga uppgifter som ligger utvecklingen i jakthärvan som gäller misstäkt jakt på varg, lodjur och kungsörn.

Kollusionsfara betyder att åklagaren fruktar att Karl Hedin, 69,  kan tänkas undanröja bevis om han släpps fri i det läge som polisutredningen befinner sig just nu.

I Karl Hedins fall är misstankarna begränsade till jakt på varg.

Många av de uppgifter som polisen arbetar med kommer till en hemlig källa, vars identitet just nu skyddas av sekretess.

Industrimannen Karl Hedin, som hela tiden förnekat att han gjort sig skyldig till något brott, har förhörts ingående vid två tillfällen under häktestiden. Ett nytt förhör ska hållas med honom på måndag. Förhöret hålls på Kronobergshäktet i Stockholm där Karl Hedin suttit sedan han häktades av Västmanlands  tingsrätt i Västerås den 30 oktober.

På tisdag i nästa vecka löper den nuvarande häktestiden ut för industrimiljardären som greps på kvällen den 26 oktober och häktades fyra dagar senare för grovt jaktbrott och grovt jakthäleri.  Det misstänkt grova jaktbrottet gäller jakt på varg. Den andra misstanken som riktades mot Karl Hedin  var att han skulle ha bränt upp dödade vargar i en ugn vid sitt sågverk i Karbenning utanför Norberg. Den misstanken är dock så svag att åklagaren valt att dra tillbaka misstanken i domstolen.

Karl Hedin, som är en av sveriges största privata skogsägare och starkt engagerad i den infekterade jaktfrågan, har inför häktningsdomaren, rådman Karl-Åke Persson, bedyrat sin oskuld. 

Försvararen Sven Severin har fört fram misstanken att det kan vara motståndare i vargfrågan som är ute för att svartmåla hans klient.

Karl Hedin är start engagerad i vargfrågan och är medförfattare till flera böcker och hållit en rad föredrag i ämnet Foto: JOHN LEANDER / DALARNAS TIDNINGAR

Förutom Karl Hedin sitter ytterligare en person häktad sedan den 30 oktober. Det är en 28-årig man som misstänks för förberedelse till grovt jaktbrott  mellan den 11 augusti och den 26 oktober i Surahammars och Fagersta kommuner och för  jaktbrott den 26 oktober.

– Jag kommer att begära båda omhäktade, bekräftar kammaråklagare Lars Magnusson .

Har misstankarna stärkts?

– Ja, men det är inget som jag kan berätta om.

Är det något som fört utredningen framåt?

Ja.

Ett genombrott?

– Jag säger bara att utredningen gått framåt, att mistankarna stärkts.

Den grupp inom polisens nationella avdelning, Noa, som sköter utredningen, är också förtegen om läget.

–  Det är inget som jag vill kommentera just nu, säger gruppchefen Filippo Bassini. 

Hemlighetsmakeriet kring den nya utvecklingen i jakthärvan kan tyda på att polisens förhörsledare planerar ett  överraskningsmoment vid det förhör som ska hållas med Karl Hedin på måndag.

Försvararen, advokat Sven Severin, har inte hört något om den nya utvecklingen.

– Vi väntar på besked från åklagaren. vi hoppas att han ska försättas på fri fot senast på tisdag.

Tre personer sitter sammanlagt häktade just nu. Ytterligare två personer har suttit häktade i jakthärvan, men de har släppts. Misstankarna mot dessa två kvarstår dock.

Themes
ICO