Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Så gör du en perfekt cacio e pepe

Foto: Alamy

Rätten cacio e pepe innehåller endast tre ingredienser. För att få till den smakrika och krämiga pastan hemma är bra råvaror och teknik a och o.

– Det krävs inte mycket mer än bra pasta, god svartpeppar och pecorinoost. Italiensk enkelhet i sin renaste form, menar Olle T Cellton, som driver restaurang Babette i Stockholm.

Salta pastavattnet

– Eftersom pecorinoosten har hög sälta är det viktigt med en lagom saltmängd. Lagom i det här fallet är mindre än till andra pastarätter, men generellt ändå mer än vad gemene svensk saltar sitt pastavatten, skulle jag säga. När det kommer till pastasort väljer jag gärna tonnarelli, den är lite tjockare än spaghetti.

Finriv osten

– Osten ska vara Pecorino Romano, och rivs på den raspiga sidan av rivjärnet. Man vill ha den finriven, så det inte blir klumpigt, men inte så pass fint som om man hade använt ett microplane. Oftast kör jag två tredjedelar pecorino och en tredjedel parmesan. Det viktiga är att osten är vällagrad, så den smälter ihop ordentligt med pastan.

Välj rätt svartpeppar

– En bra svartpeppar är viktigt. Hela korn av sorterna tellicherry eller sarawak är grymma. Pepparkornen kan med fördel rostas hela, då får man ut mer aromer. Därefter grovmalas i mortel eller kvarn.

Rör ihop

– Den rivna osten läggs i en bunke som tål värme. När pastan börjar bli klar, slå en slev pastavatten över osten så den börjar smälta. Lyft sedan i pastan från kastrullen, tillsammans med den malda svartpepparn. Rör om så att osten och det stärkelsestinna vattnet emulgerar och bildar en sås. Om den känns torr kan du ha i lite mer kokvatten men var försiktig med mängden, pastan ska täckas av sås men jag gillar inte när det rinner ut en pöl på tallriken. Servera direkt med mer pecorino och nymalen svartpeppar.

Olle T Cellton är kock och krögare som driver Babette i Stockholm. Han har skrivit tre kokböcker, bland annat ”Enkel god mat” och ”Efterrätter”. Foto: Fredrik Skogkvist.
Olle T Cellton är kock och krögare som driver Babette i Stockholm. Han har skrivit tre kokböcker, bland annat ”Enkel god mat” och ”Efterrätter”.
Olle T Cellton är kock och krögare som driver Babette i Stockholm. Han har skrivit tre kokböcker, bland annat ”Enkel god mat” och ”Efterrätter”. Foto: Fredrik Skogkvist.

Läs även