Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

”Snävt att bara se straff som brottsförebyggande”

Diskussionen om brott och straff bortser ofta från moraliska frågor när det gäller straffrätten, skriver artikelförfattaren.
Diskussionen om brott och straff bortser ofta från moraliska frågor när det gäller straffrätten, skriver artikelförfattaren. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau/TT

Straffrätten handlar inte bara om att förebygga brott. Den är en del av en historisk och politisk kontext där vi gemensamt ger uttryck för samhällets värderingar, skriver juristen Tobias Adolfsson.

Vid det här laget har samtliga riksdagens partier i huvudsak enats bakom eller åtminstone förlikat sig med tanken att brottsutvecklingen är ett samhällsproblem av största vikt, som både påverkar den personliga tryggheten för alla medborgare och står som en barriär för social integration och ekonomisk utveckling i landets mest utsatta områden. Både i Europa och globalt finns exempel på riskerna med att låta kriminella grupperingar växa till reella maktaktörer som angriper journalister, påverkar tjänstemän, infiltrerar offentliga institutioner, utmanar statens våldsmonopol och konkurrerar om att tillhandahålla grundläggande samhällstjänster.