logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Social ensamvarg från Tubbahalla ställer ut: "Jag vill sitta i min ensamhet och måla"

- Jag har gått flera målarkurser men det har alltid landat i att jag sedan sitter hemma i ateljén. Jag upplever ett lugn når jag sitter här och ser ut genom fönstret, säger Eva Jansdotter.

Inte undra på med den storartade utsikten över sjön och skogen. En bit från huset och ateljén som Eva låtit bygga ligger en klippa som heter Tubbahalla. Vildmarken är nära och fågellivet rikt. Varje vår återkommer rödhaken. Ett år knackade den på köksfönstret för att annonsera sin ankomst.

- Fåglar har blivit favoritmotiv. När jag gick i högstadiet på Lekebergsskolan väckte biologiläraren Kjell Oredsson intresset för småfåglar.

Eva har till exempel gjort en målning med ladusvalor efter ett fotografi men oftast använder hon egna minnesbilder.

I början på 1990-talet gick hon en målarkurs för Bengt Bosshammar. Under en vecka var deltagarna tillsammans vid Sandbäcken intill sjön Skagern.

- Akvarell är enkelt. Man behöver bara papper, färg och vatten. Men det är också en utmaning. Ett streck för mycket så går det åt skogen!

En ny teknik för Eva är vått i vått. Papperet är blött och färgen flödar. Den blir svår att styra.

- Första försöket blev en domherre som blev bra. Men jag trivs nog mer med det andra, säger Eva.

"Det andra" är detaljrika bilder av exempelvis fåglar, hasselmöss och blommor.

En enda målning är gjord i akryl. Från början var den abstrakt men ganska snart såg Eva till att fågelögon och huvuden växte fram även där.

- Akrylmåleri är inte samma utmaning. Det går ju att måla över...

Att Eva helst ställer ut hemma har också att göra med sjukdomen. Som 24-åring drabbades hon av MS.

- Så jag måste ha hjälp med transporten och sätta upp alla tavlorna.

Över 30 tavlor finns på Hallagården den 17-21 juli. Men också vykort och vävda löpare från tiden på Sjöviks fokhögskola, Avesta, där hon läste mat, miljö- och textil under ett år.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO