logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Statistik: Så lite har solen skinit hittills i november

Novembervädret har hittills varit lika trist som i den där gamla slagdängan om att man ska minnas den ljuva september i gråa november.

Septembervädret var på många håll ljuvligt medan november hittills har dominerats av gråa tunga skyar, dimma och lite duggregn. Väldigt milt i luften också med dygnsmedeltemperaturer över eller mycket över det normala i hela landet.

Detta gråväder hänger ihop med ett högtryck som lagt sig som ett lock över den fuktiga och milda luftmassa som drog in tidigare.

– Den fuktiga luften stängs in och solen har inte kraft att bränna bort den så här års, förklarar meteorologen Johan Groth.

I de sydligaste landskapen var det in inledningsvis i månaden lite torrare luft och när solen visade sig blev der snabbt 14-15 grader.

Men den här stillastående vädersituationen är snart ett minne blott, enligt prognoserna.

– Under lördagsdygnet närmar sig ett väldigt djupt lågtryck ute på Atlanten. Det blir blåsigare i landet och regnväder som rensar upp lite drar förbi, berättar John Groth.

https://twitter.com/SMHIvader/status/1060806607938969600

Detta innebär att det gråmulna och disiga luckras upp. Men det som ersätter är inte heller mycket att hurra för: nya fronter som letar sig in med regn och i norra Sverige även med snöinslag.

Mellan alla passerande nederbördsområden kan det även bli lite sol emellanåt, tröstar meteorologen Groth.

I södra Sverige har man förvisso fått sin beskärda del av den varan, även i början av november. Men från norra Götaland och uppåt har det mest varit jämntjockt. 

Karlstad, känt för sola, har bara fått 4,7 timmars solsken under månadens åtta inledande dygn.

Karlskrona i Blekinge toppar väderinstitutet Storms solstatistik med 33,4 timmar så här långt.

Karlskrona   33,4

Lund   32,2

Göteborg   19,2

Karlstad   4,7

Borlänge   9,8

Växjö   12,1

Visby   18

Norrköping   14,9

Storlien   19,2

Umeå   16,4

Luleå   9,1

Kiruna   7,6

Källa: Storm

Themes
ICO