Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Sveriges handelsrelationer med Asien läggs om

Det kan bli mindre effektiv världshandel och dyrare varor när Kinas roll i världshandeln stöps om, enligt Business Sweden. Arkivbild
Det kan bli mindre effektiv världshandel och dyrare varor när Kinas roll i världshandeln stöps om, enligt Business Sweden. Arkivbild Foto: Chinatopix/AP/TT

Konsumtionen faller i stora delar av världen och investeringarna utvecklas svagt, konstaterar Business Sweden i en ny konjunkturprognos.

Samtidigt pågår en omställning av Sveriges handelsrelation med Asien, enligt den halvstatliga branschorganisationens ekonomer.

”Tidigare etablerade handelsvägar måste utvärderas i takt med att Kina hanterar sin haltande ekonomi och där andra ekonomier och marknader ges möjlighet att ersätta den kinesiska rollen i regionen. Det innebär att exporten till Asien endast växer långsamt i år och i inledningen av 2024, för att sedan åter nå en hög tillväxt när läget i regionen är mer stabiliserat”, skriver Business Sweden i en konjunkturrapport.

Business Sweden kallar det som pågår i Kina en ekonomisk frikoppling från resten av världen, där det är svårt att peka ut vinnare och förlorare. Men man ska räkna med en mindre effektiv världshandel och dyrare varor, enligt organisationen.