logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Trio döms till flera års fängelse för grovt vapenbrott: ”Sälj av leksaken så får vi deg bror”

Det var den 24 april som en 37-årig man på uppmaning av en 43-årig man åkte till Stockholm för att stjäla en väska med en M16 automatkarbin och en pistol av märket Glock.

Männen har under förhandlingen i tingsrätten uppgett att planen var att stjäla väskan från en kvinnas lägenhet för att skydda henne mot en före detta pojkvän.

Polisen har tömt männens mobiltelefoner och tagit fram sms som de skickat till varandra. De ”Kan du ta dig till Sthlm å plocka en glock 7 å en m16 dom blir dina” , ska 43-åringen ha messat till 37-åringen.

Efter att ha kommit över vapnen i Stockholm ska 37-åringen ha tagit sig till länet. Där ska vapnen ha förvarats på olika platser. En jämnårig man ska ha hjälpt till med att förvara väskan med vapnen, ammunition och ljuddämpare.

Polisen misstänker att vapnen var tänkta att säljas vidare.

”Sälj av leksaken så får vi deg bror”, ska 43-åringen ha messat till mannen som stal väskan.

Den 43-årige mannen har nekat till vapenbrottet. Tingsrätten slår fast att det utifrån sms:en står klart att 37-åringen på 43-åringens förfrågan åkt till Stockholm och hämtat vapnen.

Den 37-årige mannen har dock uppgett att han hämtade vapnen frivilligt för att han ville ställa upp för sin vän. Tingsrätten anser därför inte att 43-åringen utfört brottet genom 37-åringen.

Enligt tingsrätten saknas det tillräckligt underlag för att dra slutsatsen att 43-åringen ska kunna betraktas som innehavare av vapnen. Båda 37-åringarna fälls för hanteringen av vapnen som anses vara ett grovt vapenbrott.

"Genom utredningen däribland dokumentation från vapenundersökningar är utrett bl.a. att automatkarbinen hade halvautomatisk funktion. Mi 16-karbinen är alltså av särskilt farlig beskaffenhet", skriver tingsrätten i sin dom.

Den 37-årige mannen som hämtade vapnet döms till tre års fängelse. Den andre 37-åringen döms till fängelse i två år och åtta månader.

Den 43-årige mannen stod åtalad för ett annat grovt vapenbrott. Han ska i augusti ha blivit påkommen med en tårgasrevolver, en tårgasspray, samt ett kombinerat start - och tårgasvapen med magasin omändrat till en skarp helautomatisk pistol.

Mannen fälls nu för grovt vapenbrott till fängelse i två år.

Tre personer döms för grova vapenbrott till fängelse mellan två och tre år.
Tre personer döms för grova vapenbrott till fängelse mellan två och tre år.

Themes
ICO