Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Trots hiv-risken: Homosexuella män ska få ge blod

Orsaken till dagens förbud mot homosexuella män på blodcentralerna är att just homosexuella män är en riskgrupp för att bära på viruset hiv – som med dagens teknik inte kan upptäckas i donerat blod innan det är för sent och mottagaren har smittats.

Att ge blod sker inte mot ersättning och det finns inga fördelar att vinna på att ge blod. Ändå är trycket från homosexuella män stort och många kräver en "rätt" att få lämna blod, trots riskerna att sprida hiv.

Lagom till Prideparaden i Stockholm ger regeringen nu Socialstyrelsen i uppdrag att möjliggöra homosexuella blodgivare av manligt kön.

– Det är mycket viktigt att blodgivning kan ske säkert, men den medicinska bedömningen ska precis som i övriga delar av sjukvården inte göras på gruppnivå eller utifrån sexuell läggning, utan utifrån varje individ, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson i ett pressmeddelande.

Uppdraget ska redovisas senast 29 september 2024.

I en debattartikel i SvD skriver statsminister Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Perhson (L) att blod är blod, och att det borde vara en sjävklarhet även för homosexuella män att "få" lämna blod.

"Det är inte bara en form av diskriminering utan även en ren dumhet när det är krig i vårt närområde och vi rustar upp Sveriges krisberedskap", skriver de.