Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Vemod och magi tröst när allt rämnar

Helena Magnusson som Hedvig, i bakgrunden Conny Thimander som Julian.
Helena Magnusson som Hedvig, i bakgrunden Conny Thimander som Julian. Foto: Jonas Persson

”Snösystern” är mångbottnad operasaga om sorg och fantasi som överlevnadsstrategi. Regissören Linda Mallik är solidarisk med barnperspektivet.

Julgranar lyser, isen sjunger. Operaverkstan i Malmö bjuder barnpubliken på en musikteatral saga till jul. Verkstan satsar (som ofta) på ett helt nyskrivet verk. ”Snösystern” (från 8 år) av operadebuterande Magnus Johansson, med libretto av dramaturgen Anna Berg och tonsättaren efter en bok av Maja Lunde, associerar till H C Andersens sagor genom kombinationen av vemod och magi. 

En familj tar ett ystert vinterfotografi. I ett ögonblick rämnar idyllen. Storasyster dör och föräldrarna förlamas av sorgen. Scenografen Karin Betz sveper in familjen i sorgtunga gråtoner. Josefine Andersson och Nils Gustén som föräldrarna rör sig apatiskt uttryckslöst, fruset stiliserat. De orkar bara laga fiskpinnar. I en fiskpinnesång smyger sig Staffan stalledräng in, men julen orkar de vuxna inte tänka på. Storebror Julian ilsknar till och ger sig iväg. Han hamnar i en magiskt julpyntad drömträdgård, där den sprudlande flickan Hedvig åker skridskor till trattgrammofon.