logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

"Vi bor på samma jord - då ska vi alla vara vänner"

Lions club ville att sjuorna på Transtenskolan skulle tänka till kring begreppet vänlighet i en teckningstävling, och det har eleverna gjort med besked. Här är Ludvig Brodén och Joel Edlund som tecknat om medmänsklighet och fred.

Det är natt. Utanför fönstret hänger novembermörkret som en svart säck. Alexandra Freij ryser lite, och vänder åter koncentrationen till skrivbordet.

Hon tar de nya pennorna som hon köpt särskilt till det här tillfället. Tittar på bladen och blommorna som slingrar sig fram på teckningen hon jobbar med, hjärtat och fredsmärket som lyser så fint - och känner sig genast gladare. Hon tänker på sina kompisar i skolan, och undrar om någon mer sitter vaken som hon.

– Man vill ju göra sitt bästa. Eller - man vill ju vinna. Men det har varit en kul uppgift också, säger Alexandra när hon är tillbaka i Transtenskolan där alla sjuor deltagit i tävlingen.

De har ritat, funderat och pratat. Flera elever har hjärtan med på sina målningar, för hjärtat en stark symbol för både kärlek och vänskap, menar Nina Eriksson Idun Udelius Andersson, Alexandra Freij och Amanda Bülow.

Den här dagen, när NA är på besök, ska teckningarna samlas in. Alexandra sitter med några vänner på bildlektionen och lägger sista handen vid sina konstverk. Flera har ritat hjärtan, och tjejerna hamnar i en diskussion om vad hjärtat symboliserar. Står inte hjärtat för kärlek egentligen?

– Hjärta kan symbolisera både vänskap och kärlek, hävdar Amanda Bülow bestämt.

De andra håller med. Det finns kärlek i vänskap också. Hjärtat har absolut sin plats under rubriken "vänlighet har betydelse", som de har utgått från i sina teckningar.

– Man kan älska-älska, eller älska som i vänskap, enas tjejerna om.

Vid ett bord intill sitter Joel Edlund och Ludvig Brodén. De pratar om vänskap som förenar. Joel har tagit avstamp i det stora när han målat sitt bidrag. Två fredsmärken illustrerade som solen och månen svävar i universum, och vakar över oss människor i alla jordens länder.

Vänlighet har betydelse. Vänlighet kan ge fred på jorden, eller pengar till den fattiga, om du frågar 13-åringarna på Transtenskolan.

– Vi bor på samma jord, då ska vi alla vara vänner, säger han.

Ludvig har funderat närmare på om och hur vi människor bryr oss om varandra, på vilket sätt vänlighet kan ha betydelse, liksom. Sen har han ritat en fattig människa nere i mörkret som får pengar från en person uppe i ljuset.

– Det handlar om att tänka på sina medmänniskor...som finns där nära dig, förklarar Ludvig.

Lions clubs teckningstävling är internationell, ett bidrag ska röstas fram från Hallsberg. Per-Åke Öster blev överväldigad över konstverken när han kom för att samla ihop bidragen. Här med Linnea Edholm och Anastasia Dremkova.

Anastasia Dremkova har tankar som går i liknande banor, och har lagt dem i en tankebubbla. Hon har ritat händer som möts, symbolen rosa bandet finns med samt liten och stor som skyddande håller om varandra.

– Ja, jag tänker att du både kan visa vänlighet - och vara vänlig, säger hon.

För Linnea Edholm var det självklart att ta med djur i målandet, och då främst hästen som har en speciell plats i hennes hjärta. Vänskapen mellan djur och människa betyder mycket, och är en värme som sprider sig, anser hon.

– Djur kan också göra att du får vänner. Jag har träffat väldigt många nya vänner på ridskolan där jag går, berättar Linnea.

Det rör sig mycket i huvudet på en 13-åring. Här är bidragen från Anastasia Dremkova, till vänster, och från Linnea Edholm som anser att djur har en stor plats om vi pratar om att vänlighet har betydelse.

Teckningstävlingen arrangeras av Lions club och är internationell. Lokala klubben i Hallsberg har engagerat alla elever i årskurs sju på Transtenskolan, med hjälp bildläraren Helene Juliussen. I veckan som gick kunde Lions Per-Åke Öster samla in ett 100-tal bidrag från de flitiga eleverna.

– Ni har gjort fantastiskt fina teckningar allihop. Jag är tacksam att jag slipper välja ut vilka som ska gå vidare i tävlingen, sade Öster när han träffade eleverna.

Experter från Hallsbergs bild- och konstförening gör urvalet. De tio utvalda finns under lördagen på en utställning i cityhuset i Hallsberg. Där får allmänheten rösta fram en vinnare, som sedan skickas vidare till Lions distriktsguvernör.

Framåt mitten på december ska en finalist från Sverige ha valts ut, och den teckningen sänds till USA. Priser delas ut även på lokal nivå av Lions Hallsberg till de tio bästa.

Themes
ICO