logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Ylva Johansson: ”Vi har en moralisk skyldighet”

I onsdagens program av Expressen ”Bara Politik” gästar arbetsmarknads- och etableringsministern Ylva Johansson, S, programledaren Karolina Skoglund – som sänder live från Järvaveckan.

Där får ministern svara på varför det går som det gör för Socialdemokraterna med bara några månader kvar till valet. Mätning efter mätning har visat på dalande siffror för Sveriges största parti. 

Vad gör ni för fel?

– Det vet jag inte men jag tror vi behöver vara tydligare med att prata om hela samhället, säger Ylva Johansson.

LÄS MER: Fridolin lovade att ändra på sig – för att få förnyat förtroende 

Hon fortsätter:

– Många människor frågar sig "vad är ett samhälle"? Vad är det som håller ihop oss?

Ministern menar att det är viktigt att se helheten, att se till hela samhället – och hur allt hänger ihop. Inte bara se till sig själv som enskild individ.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) intervjuades i ”Bara politik” under Järvaveckan. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Att man kan lita på att helheten fungerar, att vi vet att det lönar sig att satsa på killarna och tjejerna som aldrig har fått en chans att gå i skolan, säger Ylva Johansson.

– Vi har ett slags moralisk skyldighet att också betala för alla dem som satsade på oss en gång i tiden. Ett samhälle som håller ihop.

LÄS MER: Fridolin: Vi måste prata om annat än integration 

Ylva Johansson säger att hon tror att socialdemokratin behöver vara mer ideologisk och prata mer om ”de stora frågorna”.

Behöver S förändra sig som parti?

– Det behöver vi alltid göra och det tycker jag att vi gör också. Det är en balansgång att behålla det jag är väldigt stolt över i socialdemokratisk tradition och samtidigt öppna för nya sätt att organisera sig.

Vad skulle det kunna vara för nya sätt?

– När man inte bara organiserar sig politiskt och skriver motioner, utan att man också organiserar sig för att exempelvis driva simundervisning, ordnar läxläsning och fotbollsturneringar som arbetarrörelsen gjorde i sin barndom. Att vara delaktiga i sociala verksamheter tror jag är en väg man behöver öppna mer.

LÄS MER: Bali öppnar för att M ska samarbeta med SD 

Enligt Ylva Johansson är det också viktigt för Socialdemokraterna att bygga på det som är en folkrörelse i dag. Att se till nutiden och fatta beslut utifrån hur det ser ut i dag.

– När folket förändras, nu har många fler rötter i andra länder, måste man bygga folkrörelsearbete på nya sätt, säger Ylva Johansson i ”Bara Politik”.

LÄS MER: Val 2018 – allt om valets viktigaste frågor 

Themes
ICO