Slovenia

10 biserov Kvarnerja in Dalmacije

Nekatere se uvrščajo že na evropske, pa tudi svetovne sezname, nekatere so po krivičnem potisnjene na stranski tir. Kakor koli že, turisti, ki se vsako leto vztrajno vračajo k našim južnim sosedom na oddih, že vedo, da se tam skrivajo čudovite plaže, s kristalno čistim morjem in prijazno ponudbo. Nekatere gotovo že poznate, drugih pa morda še ne: preberite si spodnje vrstice in odkrijte morda novo počitniško destinacijo, če se še morda niste odločili, kje se boste letos predajali sončnim žarkom.

Za ljubitelje žura in tudi miru

Še vedno se na sam vrh uvršča znameniti, nadvse mladosten in kdaj tudi bučen Zlatni rat na Braču. A daleč od tega, da bi bil primeren zgolj za divje žurerje, Zlatni rat vabi tudi družine z otroki, njihova ponudba, v kateri ne manjka različnih gostinskih obratov, športnih dejavnosti in plaž vseh vrst, je ena najpestrejših v Dalmaciji. Nekoliko resnejše in malce bolj umirjene so Banje v Dubrovniku: čar jim dodajajo zgodovinske znamenitosti v neposredni bližini.


image

GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Do Stinive mnogi kar priplujejo. FOTO: Viki2win/Getty Images


Le kdo ne pozna Zrć na Pagu! Tretje na seznamu so med tistimi hrvaškimi destinacijami, ki vsako leto pritegnejo veliko turistov z vseh koncev sveta: slovijo sicer po burnih plesnih zabavah, a ponudniki s pestro izbiro dejavnosti znajo pritegniti goste vseh vrst. Tudi športno-adrenalinske navdušence in družine. Splitske Bačvice so čista klasika, ki v svoj umirjeni objem vsako leto pritegnejo na tisoče gostov: prostora ne zmanjka, zabavnih dejavnosti tudi ne.

Povsem drugačna je podoba Stinive v zalivčku na Visu, ki se zdi kakor skrit paradiž. Primerna je le za nekaj deset ljudi, med katerimi številni do plaže kar priplavajo s plovil. Za poznavalce, z izbranim okusom, kakopak. Makarska riviera skriva številne zaklade, ki so letos morda še privlačnejši, saj je gneče na tistem koncu izredno malo. Nugal je prav tako skriti raj za poznavalce, kdor si želi umirjenega užitka v kristalno čisti vodi in sence borovega gozdička, se preprosto mora podati v raziskovanje slovite riviere. Sakarun, ki ga skriva Dugi otok, je osvojil predvsem ljubitelje jaht, ki radi priplujejo v širok zaliv in odplavajo do plaže, na kateri zlepa ne zmanjka prostora, Punta Rata v Breli pa je še en biser Makarske riviere, a je v nasprotju z Nugalom, ki priteguje ljubitelje narave in miru, popolnoma turistično opremljen.


Turisti imajo radi tudi skrite paradiže.

Vabi tudi Kraljičina plaža v Ninu, ki lahko gosti več tisoč kopalcev in zadosti vsakršnim okusom, med deseterico pa se je prebila še Dubovica na Hvaru, še en skriti paradiž, na katerem vsako leto uživajo le iskalci poletnega miru ... 

Football news:

Tonali passes poorly, fails in defense and loses the competition in Milan, and Pirlo calls him perfect and puts him above himself
Edouard Mendy: I am Chelsea's first African goalkeeper. It's a big responsibility
Marcelo will not play Betis due to back discomfort
We want to make sports shopping better. Become a part of our research focus group!
Claudio Bravo: In Barca and Manchester City, the goalkeeper should be a Central defender
Barca were offered Cavani and Dzeko. The club rejected them
West ham offered 23+10 million pounds for defender fofan. Saint-Etienne refused