Minister Vizjak je prepričan, da bo nov način dela v povezavi z investicijami najmanj prepolovil trajanje nekaterih birokratskih postopkov. Foto: BoBo
Minister Vizjak je prepričan, da bo nov način dela v povezavi z investicijami najmanj prepolovil trajanje nekaterih birokratskih postopkov. Foto: BoBo

Vlada je sprejela seznam prednostnih infrastrukturnih projektov, ki bodo imeli prednostno obravnavo pri pristojnih organih, tudi v primeru upravnih sporov zoper upravne akte. S tem želi vlada v čim večji meri pomagati pri zagonu gospodarstva po epidemiji. Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedal okoljski minister Andrej Vizjak, sprejeti sklep zajema 187 investicij v skupni vrednosti 7,7 milijarde ervov.

Kot je naštel Vizjak gre za 22 projektov na področju okolja v 310 milijonov evrov, 19 projektov s področja energetikev rednosti 650 milijonov evrov, veliko število projektov projektov s področja prometa v skupni vrednosti 4,5 milijarde evrov, 2 milijardi pa bosta namenjeni projektom za regionalni razvoj, kjer so združene investicije v zdravstvo, šolstvo, kulturo in druga podorčja.

"Zagon investicijskega cikla v Sloveniji pomeni ohranjanje pa tudi nova delovna mesta," je ob tem povedal minister in pojasnil, da gre za prvi seznam, ki je "živ" in ga bo vlada osveževala, prvič še pred počitnicami. Kot je pojasnil Vizjak, je osnovni namen tega zakona in seznama pohitritev začetka izvedbe tistih projektov, ki so pripravljeni na izvedbo in stojijo predvsem zaradi birokratskih zapletov na uradih in ministrstvih. Po ministrovih besedah gre tudi za pomembno sporočilo gospodarstvu, da si vlada prizadeva in želi spodbujati investicijski cikel in da so v Sloveniji "zaželeni vsi, ki želijo investirati v okoljsko sprejemljive projekte, ki želijo nadaljnji razvoj države na slehernem področju – okolja, prometne infrasturkure, zdravstva, energetike in gospodarstva."

Mnoge investicije bodo po Vizjakovih besedah prinesle nova delovna mesta in ugodno vplivala na širok spekter gospodarskih panog. Foto: BoBo
Mnoge investicije bodo po Vizjakovih besedah prinesle nova delovna mesta in ugodno vplivala na širok spekter gospodarskih panog. Foto: BoBo

"Sprejemanje odločitev, ne njihovo odlaganje"

Prioriteta projektov bo določena glede na izvedljivost projektov in na zaprtost finančne konstrukcije, je napovedal Vizjak. Koordinacijska skupina, ki bo odločala o tem, je že formirana, minister Vizjak je namreč že sopodpisal sklep o njeni ustanovitvi. "Ta koordinacijska skupina bo začela z delom v prihodnjih dneh, začela bo s projekti, ki so najbližje realizaciji. Na podlagi tegi stopnje izvedljivosti bo sestavila sezname. Verjamem, da jo čaka zahtevno delo. Koordinacijska skupina bo sestavljena iz ključnih ljudi iz tistih agencij, zavodov in uradov, ki so ključni pri pridobivanju dovoljenj," je dejal Vizjak in med drugimi naštel Arsa in Zavoda za varstvo narave. Kot je dodal, bodo na sestankih prisotni tudi predstavniki investitorjev.

"Prepričan sem, da bo tak način dela – promptno usklajevanje odprtih vprašanj, sprejemanje odločitev ne pa njihovo odlaganje, pripomogle k temu, da se bodo postopki časovno prepolovili, ali pa celo več. Imamo postopke, ki rajajo pet ali več let, pri čemer bi lahko bili končani v pol leta ali letu dni," je dejal Vizjak in dodal da bodo po njegovem menju na hitrejšo izvedbo vplivale tudi spremembe vodstva v številnih institucijah, ki so pomembne pri pridobivanju dovoljenj. To bo po njegovih navedbah botrovalo manj birokratskemu obnašanju znotraj teh uradov.

"Zelo pomembno je, da gre za več prioritet, ki jih bo določila posebna koordinacijska skupina. Prioritete so vezane predvsem na izvedljivost projektov in zaprtost finančne konstrukcije," je povedal minister za okolje in dodal, da ne ne gre samo za projekte, ki so financirani iz javnih virov, temveč tudi tiste, ki so financirani iz zasebnih virov. "Zelo veliko računamo tudi na sklad za obnovo, ki se še formira in bo lahko vir za marsikateri vir na področju zdravstva, domske oskrbe in podobno," je dejal Vizjak. Pojasnil je, da so nekateri projekti pripravljeni na takojšnji začetek, drugi pa so šele v fazi umestitve v prostor.