Slovenia
An article was changed on the original website

Netanjahu pozval Angelo Merkel k zaostritvi odnosa do Irana

Angela Merkel: Nemčija podpira rešitev v obliki dveh držav

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v Berlinu nemško kanclerko Angelo Merkel pozval, naj sledi ameriški politiki in zaostri svoj odnos do Irana.

"Iran poziva k našemu uničenju," je bil na skupni novinarski konferenci dramatičen Netanjahu. Dejal je, da iranski voditelji Izrael označujejo za rakavo tvorbo na Bližnjem vzhodu, ki bi jo bilo treba izbrisati z zemljevida. Netanjahu je dejal, da Iran razvija jedrsko orožje, in sicer, "da bi uresničil ta genocidni načrt".

Kot ugotavlja Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA), Iran spoštuje določila sporazuma, ki ga je leta 2015 sklenil s šesterico velesil (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija in Nemčija). S sporazumom se je Iran v zameno za postopno odpravo mednarodnih sankcij odpovedal svojim jedrskim ambicijam in pristal na mednarodne inšpekcije. Teheran je vztrajal, da je bil jedrski program zgolj civilne narave.

Medtem ko je mednarodna skupnost sporazum pozdravila in podpirala, je Netanjahu govoril, da Iran še naprej razvija jedrsko orožje. Nedavno je ameriški predsednik Donald Trump sicer umaknil ZDA iz sporazuma, katerega usoda je negotova, proti Iranu pa je uvedel nove sankcije.

Ostalih pet podpisnic vztraja pri spoštovanju sporazuma, a ameriške sankcije predstavljajo problem, saj so uperjene tudi proti podjetjem, ki bi poslovala z Iranom in tako ne bi mogla poslovati tudi v ZDA.

Angela Merkel: Tudi Nemčija proti iranskemu jedrskemu orožju
Nemška kanclerka je Netanjahuju dejala, da si tudi Nemčija - sicer tesna zaveznica Izraela, tudi na vojaškem področlju - prizadeva, da Iran ne bi nikoli pridobil jedrskega orožja, vendar da se ne strinja z načinom, ki sta ga ubrala on in Trump.

Glede izraelsko-palestinskih odnosov je Netanjahuja opozorila, da Nemčija še vedno podpira rešitev v obliki dveh držav. Ocenila je, da je položaj zelo zapleten, tudi zaradi ameriškega priznanja Jeruzalema za glavno mesto Izraela in preselitve ameriškega veleposlaništva tja. Izrael si namreč lasti ne zgolj zahodni del mesta, pač pa tudi vzhodnega, ki ga v nasprotju z mednarodnim pravom vojaško okupira od leta 1967.

Prijavi napako

Football news:

Dimitar Berbatov: Earlier it was about the championship of Manchester United, now it is about the top 4
Zidane wants to see Mane at Real Madrid, but the club cannot afford this transfer
Manchester United and Manchester City have made inquiries about Griezmann. Barcelona does not want to let him go
Alaba and Coulibaly, among the purposes of the transfer of Guardiola. He wants to start rebuilding at Manchester City
The new Chelsea uniform is inspired by London tailors. With the logo Three, Lampard's team immediately missed out on three from West ham
Hakimi on racism: Everyone should talk about it, not just the players. Everyone needs equal rights
Zidane on La Liga: there are six finals Left. We are fine, but it doesn't mean anything