Slovenia
An article was changed on the original website

Netanjahu v Berlinu Angelo Merkel pozval k zaostritvi odnosa do Irana

Angela Merkel: Nemčija podpira rešitev v obliki dveh držav

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v Berlinu nemško kanclerko Angelo Merkel pozval, naj sledi ameriški politiki in zaostri svoj odnos do Irana.

"Iran poziva k našemu uničenju," je bil na skupni novinarski konferenci dramatičen Netanjahu. Dejal je, da iranski voditelji Izrael označujejo za rakavo tvorbo na Bližnjem vzhodu, ki bi jo bilo treba izbrisati z zemljevida. Netanjahu je dejal, da Iran razvija jedrsko orožje, in sicer, "da bi uresničil ta genocidni načrt".

Kot ugotavlja Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA), Iran spoštuje določila sporazuma, ki ga je leta 2015 sklenil s šesterico velesil (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija in Nemčija). S sporazumom se je Iran v zameno za postopno odpravo mednarodnih sankcij odpovedal svojim jedrskim ambicijam in pristal na mednarodne inšpekcije. Teheran je vztrajal, da je bil jedrski program zgolj civilne narave.

Medtem ko je mednarodna skupnost sporazum pozdravila in podpirala, je Netanjahu govoril, da Iran še naprej razvija jedrsko orožje. Nedavno je ameriški predsednik Donald Trump sicer umaknil ZDA iz sporazuma, katerega usoda je negotova, proti Iranu pa je uvedel nove sankcije.

Ostalih pet podpisnic vztraja pri spoštovanju sporazuma, a ameriške sankcije predstavljajo problem, saj so uperjene tudi proti podjetjem, ki bi poslovala z Iranom in tako ne bi mogla poslovati tudi v ZDA.

Angela Merkel: Tudi Nemčija proti iranskemu jedrskemu orožju
Nemška kanclerka je Netanjahuju dejala, da si tudi Nemčija - sicer tesna zaveznica Izraela, tudi na vojaškem področlju - prizadeva, da Iran ne bi nikoli pridobil jedrskega orožja, vendar da se ne strinja z načinom, ki sta ga ubrala on in Trump.

Glede izraelsko-palestinskih odnosov je Netanjahuja opozorila, da Nemčija še vedno podpira rešitev v obliki dveh držav. Ocenila je, da je položaj zelo zapleten, tudi zaradi ameriškega priznanja Jeruzalema za glavno mesto Izraela in preselitve ameriškega veleposlaništva tja. Izrael si namreč lasti ne zgolj zahodni del mesta, pač pa tudi vzhodnega, ki ga v nasprotju z mednarodnim pravom vojaško okupira od leta 1967.

Prijavi napako

Football news:

Кад Cadiz returned to La Liga after 14 years
Pioli about 2:2 with Napoli: One point is a good result
Gattuso on Milan's penalty: the Rule needs to change. Jumping with your hands behind your back is another sport
Milan will offer 25 million euros for Celtic defender Ayer
Klopp on plans: Four years at Liverpool. After that, I want to do nothing for a year
Rogers Pro 1:4 with Bournemouth: Leicester play well only 45 minutes after the break
Inter and Roma are Interested in Garay