Slovenia

Plenković: Večina okužb vnesena iz BiH in Srbije, en primer tudi iz Slovenije

Na Hrvaškem poročajo o 11 novih okužbah s covidom-19. Na inštitutu Hrvoje Požar v Zagrebu so okužene štiri osebe, dva nova primera okužbe sta zaznana v Istri. V obeh primerih gre za osebi, ki sta bili prejšnji teden v BiH. Ostali primeri so še v Splitu, mestu Solin in na območju Zagreba. Več deset oseb je trenutno v samoizolaciji, glavni hrvaški epidemiolog pa opozarja, da so se državljani prehitro sprostili in pozabili na preventivne ukrepe. K upoštevanju preventivnih ukrepov poziva tudi premier Plenković.

Danes so na Hrvaškem zabeležili 11 novih primerov okužbe s koronavirusom. Štiri primere so zaznali na energetskem inštitutu Hrvoje Požar v Zagrebu. Novi primeri pa so zaznani še v Istri, Splitu, mestu Solin ter v Zagrebški županiji. Hrvaški premierAndrej Plenković je na začetku seje vlade danes dejal: "Imeli smo tri tedne zatišja, zadnje dni pa beležimo porast. Trenutno je več kot 20 obolelih. Ocenjujemo, da je to s prihodom lepega vremena pričakovano in da so se naši državljani preveč sprostili. Pandemija ne pojenja in dnevno število obolelih v svetu je večje kot kadarkoli. Samo včeraj je bilo na svetu zabeleženih 120.000 novih primerov," je opozoril Planković.

"Pandemija se povečuje tudi v našem sosedstvu. Število obolelih je v zadnjem mesecu naraslo s 370 na 2500 v Severni Makedoniji, v Albaniji s 370 na 600, v zadnjih desetih dneh pa je število aktivno okuženih v BiH poraslo s 450 na skoraj 800, v Srbiji pa z 220 na 750 primerov,"  navaja premier in dodaja, da so vse to razlogi za večjo previdnost."Večina okužb je vezana na vrnitev naših državljanov iz BiH in Srbije, pa tudi iz Slovenije je prišel en okužen primer. Zato pozivam vse naše državljane, da naj bodo zelo previdni, kar smo opozarjali že ves čas." 

Črnogorci za okužbe krivijo beograjski nogometni derbi, skok okuženih v BiH in Srbiji

Kot je še dejal, je v interesu hrvaškega gospodarstva, turizma in normalnega delovanja države, da vse bolj oživljajo gospodarstvo. "A pri tem je pomembno, da zadržimo ključne ukrepe, ki preprečujejo širjenje okužbe, kar se nanaša na izogibanje rokovanju in na redno razkuževanje rok."Napovedal je še, da bo prihodnji teden vlada imela posebno razpravo o pripravah na nadaljno zaščito pred pandemijo koronavirusa. 

Epidemiolog: Obnašamo se, kot da virusa ni več

Epidemolog Bernard Kaić iz Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo je v jutranji oddaji za hrvaško nacionalno televizijo HTV dejal, da so prebivalci hrvaške prehitro opustili higienske ukrepe in se obnašajo, kot da koronavirusa ni več na Hrvaškem. A to ni res, opozarja Kaić."Ljudje se ne držijo socialne distance, ne nosijo mask,"je kritičen epidemiolog.

"Imamo več primerov zadnjih nekaj dni, prav tako imamo lokalni prenos, ki smo ga pred kratkim ugotovili. Mislim, da bi se morali bolj dosledno držati navodil za preprečevanje širjenja okužbe."

Večina primerov novih okužb je vnešena iz tujine, en primer v Zagrebu pa ni, opozarja epidemiolog.

"Ta oseba se je najverjetneje okužila od nekoga, ki je pred časom prišel iz tujine na Hrvaško. Najverjetneje vsaj dva tedna nazaj. To pomeni, da virus že dva tedna kroži med ljudmi, mi pa smo za to izvedeli šele danes."

Trenutno imajo na Hrvaškem v samoizolaciji več deset oseb, pri nekaj od njih pa so potrdili okužbo, dodaja Kaić. Sicer bodo uradni podatki znani kmalu.

"Ljudje, ki potujejo v druge države, se morajo držati osnovnih zaščitnih ukrepov, to pomeni dosledno nošenje mask, razkuževanje rok in obvezno varnostno razdaljo,"opozarja epidemiolog.

Večina primerov novih okužb je vnešena iz tujine.FOTO: AP

'Čisto možno je, da smo že vstopili v drugi val'

Na vprašanje, ali se kmalu obeta novi val okužb, pa Kaić odgovarja:"Novi val bi se lahko začel že čez dva tedna, teoretično je povsem možno, da smo že vstopili vanj. Ljudje bi se morali vrniti v čas meseca ali dva nazaj in poskrbeti za ustrezno zaščito,"opozarja Kaić, ki zaenkrat prav zaradi porasta okužb odsvetuje potovanja v tujino. Še zagotovo ne v države, kot so Španija, Portugalska in Italija, kjer je epidemiološka situacija veliko slabša kot pri nas. "Želimo imeti promet s sosednjimi državami zaradi sezone in zaradi vseh, ki delajo v tujini. A to je zelo rizično za vnos okužbe s covidom-19."

Kaić opozarja, da sta lepo vreme in to, da dva tedna ni bilo novih okužb, kriva, da so državljani pozabili na nevarnost. Tudi v drugih državah je situacija podobna, so pa tudi države, kjer se ljudje še vedno dosledno držijo ukrepov. Prav tako opozarja, da bi v primeru, da bi ravnali kot oblasti v Pekingu, že danes zaprli celo državo. "V Pekingu so dele mesta, kjer je na stotine okuženih, popolnoma zaprli, a to je mesto z 20 milijoni prebivalcev."

Kaić še opozarja, da je v poletnih mesecih, ko smo več na prostem, prenos okužbe manjši kot pozimi, da pa že obisk poroke ali zabave v zaprtih prostorih pomeni veliko tveganje širjenja okužbe.

Na Hrvaškem so sicer v sredo potrdili tri nove primere. Ena okužena oseba je iz Splitsko-dalmatinske županije, dve pa iz Zagreba. Okuženi v Splitu je sicer iz Zagreba, okužbo pa so mu potrdili po vrnitvi iz tujine.  Po podatkih, ki so na voljo, je ena v Zagrebu okužena oseba prišla iz BiH, druga pa se je okužila od nekoga, ki je prišel pred časom iz tujine. 

Po zadnjih podatkih je bilo od začetka epidemije do srede testiranih 70.712 oseb, od tega zgolj 186 v sredo. V bolnišnici se trenutno zdravi pet oseb, nihče pa ni na intenzivnem oddelku. Po uradnih podatkih je do vključno srede ozdravelo 2141 oseb. Število žrtev koronavirusa na Hrvaškem je 107.

Football news:

Griezmann scored in La Liga for the first time since February with a pass from Messi
Suarez came out on the 3rd place in the list of the best Barca Goalscorers in history
Guardiola lost 3 away games in a row in the League for the first time in his career
About Lautaro Marotta: He has not shown the slightest desire to leave
Conte on 1:2 with Bologna: Inter's Level is much lower than expected
Jurgen Klopp: Liverpool need three points, not a record. You can't break a record if you think about it all the time
Klopp on 2-0 with Aston Villa: Liverpool are successful because they win difficult matches