Slovenia
An article was changed on the original website

Šarec, Židan, mesec in druge provokacije ali družbeni eksperiment 13. bojevnika #zavsakoceno

(Piše: Aljuš Pertinač)

Tako kot drugje po svetu je tudi pri nas mnoge ljudi strah števila 13, ta strah pa imenujemo triskaidekafobija. Poimenovanje izvira iz grških besed "triskaideka", kar pomeni trinajst, in "phobos", kar pomeni strah. Še danes številni verjamejo, da ne gre zgolj za navadno vraževerje, ampak da število 13 resnično pomeni nesrečo oziroma prinaša s seboj negativno energijo.

ŠTEVILO 13

Novi predsednik nove slovenske vlade očitno ne sodi med njih. Njegova mavrična antijanša stabilna manjšinska vlada s podporo samoizpovedno opozicijske, sicer pa po vseh pravilih in dosedanji praksi koalicijske stranke Levica je v celoti v znamenju števila 13. Vse od začetka in vse bolj očitno tudi do bridkega konca. Marjan Šarec in njegova Lista Marjana Šarca sta na tako imenovanih predčasnih volitvah 3. junija dobila 13 odstotkov glasov. Njegova vlada je 13. vlada po vrsti. In izvoljena je bila na četrtek, 13. septembra. Datum petek 13. so zgrešili zgolj za en sam, samcat dan. Si predstavljate? Premier je za svoj predstavitveni govor ekipe, da te skipa porabil natanko 13 minut.

Janez Janša ima prav. Šlo je za najkrajši in vsebinsko najbolj prazen govor predsednika vlade v zgodovini samostojne Slovenije. Ampak simbolika pač šteje, kajne?

Vlada skupaj s predsednikom pač šteje 17 članov. Uganili ste, 13 je moških in samo štiri so ženske. Astrologi, ezoteriki in vraževerci vseh vrst bodo imeli piknik in ta bo očitno trajal kar nekaj časa. Kot bomo namreč videli v nadaljevanju, vlada Marjana Šarca ni samo v znamenju števila 13, ampak je tudi sicer ezoterična, da bolj ne bi mogla biti in ima več skupnega z vraževerjem kot pa z do sedaj uveljavljeno politično kulturo in prevladujočo prakso v politiki. Ampak pojdimo lepo po vrsti.

DRUŽBENI EKSPERIMENT

Dejan Židan, novopečeni predsednik državnega zbora, ni posebej znan po pogostih retoričnih bravurah. Ampak ena njegova izjava bo šla v antologijo slovenske politike ali politične ezoterike, če hočete. Takole je dejal, s kakšno 13. vlado imamo v resnici opravka:

"Delamo neke vrste družbeni eksperiment, ki pa ima nastavke, da je lahko uspešen. Prvič v zgodovini samostojne Slovenije imamo opravka z manjšinsko vlado, ki ima podporo ene opozicijske stranke."

Vau. Bolje tega ne bi znali opisati niti sami. Da gre namreč za družbeni eksperiment. Neke vrste, v bistvu kar čisto svoje vrste, saj ga, kot je Židan sam pravilno ugotovil, do sedaj nismo poznali.

Kako je mogoče, da je Židanu uspela tako bravurozna izjava? Njegovi dosedanji javni nastopi so prej zbujali posmeh, kot želi aplavz na odprti sceni. Del odgovora se verjetno skriva v dejstvu, da je Studio City na nacionalni televiziji, oddaja, ki jo že od pamtiveka vodi Marcel Štefančič jr., za nosilce javnih funkcij (kadar po naključju ni na oblasti Janez Janša, ampak za vključene novinarje dominantnega medija RTV Slovenija je to na srečo itak zelo redko) ena najprijaznejših oddaj, ki si jo lahko zamislite. Kot je ob objavi selfija z Marcelom tvitnil Židan sam, hodijo tja "na obisk". Lahko jim verjamete, tam se res počutijo kot doma.

 Dejan Židan (levo Marcel Štefančič jr.) na obisku v Studiu City. Dejan Židan (levo Marcel Štefančič jr.) na obisku v Studiu City.

Drugi del odgovora na naše zgornje vprašanje pa se skriva v dejstvu, da gre res za družbeni eksperiment par excellence.

Mimogrede, SSKJ ponuja za geslo eksperiment tudi naslednji opis: publicistično navadno slabšalno, poskusno uvajati nove načine, metode: v šolstvu preveč eksperimentirajo / dovolj smo eksperimentirali, zdaj se lotimo stvari zares. Si predstavljate, da naročate, denimo, poročno torto, pa vam pek reče, da bo spekel eksperiment, ki ima nastavke, da bo res podoben poročni torti? Ne? Niste edini. Namesto da bi se stvari lotili zares, eksperimentirajo. Namesto da bi Židan pohvalil novo vlado, jo v bistvu smeši in posredno priznava, da niti sami ne vedo prav dobro, v kaj se spuščajo.

Vedo pa to zelo dobro arhitekti 13. vlade iz ozadja, centri moči tranzicijske levice. Ta vlada je popolnoma po njihovem okusu. Šibek predsednik vlade brez vsakršnih izkušenj v državni politiki. Kopica ministrov, ki to niso bili še nikoli, in po drugi strani veliko tistih, ki so že dokazali, da jim ta posel ne gre najbolje od rok. Šibka formalna oblast torej, ki bo centrom moči iz ozadja, popularno imenovanim strici, še naprej omogočala nadaljnji nadzor in osebno bogatenje, model, ki so ga že v obdobju Cerarjeve vladavine razvili do potankosti. Ne verjamete? Zakaj je že odstopil Miro Cerar? Zaradi pritiskov menda. Čigavih pritiskov? No, vidite.

Ta vlada je za Gregorja Golobiča, Milana Kučana in kompanijo Zares ali, če hočete, LDS, najbolj, odkar LDS ni več na oblasti. Vse vladne stranke z izjemo SD in Levice imajo povsem v svoji oblasti. SD pa vodi Židan, ki hodi v Studio City na obisk in tam razlaga, publicistično slabšalno, da gre za družbeni eksperiment, s kakršnim še nismo imeli opravka in ki bo mogoče uspel (mogoče pa tudi ne). Ni kaj, za vključene novinarje dominantnih medijev se začenja težko obdobje opravičevanja in razlaganja politične ezoterike 13. slovenske vlade.

VLADA KOT PROVOKACIJA

Vstopamo torej v obdobje družbenega ali, če hočete, političnega eksperimentiranja, katerega glavna značilnost bodo provokacije.

Ne verjamete?

Naj vam jih naštejemo, zgolj tiste poglavitne, ki so se zgodile do sedaj. 50-odstotna obdavčitev dividend, ki jo je v koalicijsko pogodbo, pardon, partnerski sporazum, saj veste, družbeni eksperimenti zahtevajo tudi eksperimentalno izrazoslovje, vnesla opozicijsko/koalicijska stranka Levica in posledično izganjanje podjetnikov iz države ter napovedana nacionalizacija privatnih firm. A vse to je ena navadna provokacija. Tako je poslanec Miha Kordiš iz Levice namreč pojasnil svoj zapis na družabnem omrežju. Naprej. Šiškov postroj Štajerske varde. Provokacija. Tako pravi njegov odvetnik. Policijsko pridržanje, izpustitev in ponovno pridržanje Andreja Šiška, provokacija, kaj pa drugega. Javno mnenje, kot je prostodušno povedalo državno tožilstvo, je namreč zahtevalo akcijo in to, da Šiška niso takoj obsodili na smrt ali pa vsaj na dosmrtno ječo, je dojelo kot navadno provokacijo. Izjava Mateja Klariča, novinarja časopisa Svet24, da je predsednik republike Borut Pahor sprejel "radikalno krilo gospodarstvenikov". Provokacija. Delegacijo je namreč vodil Marjan Batagelj, lastnik podjetja Postojnska jama. Kaj je tu radikalno, vedo samo radikalni levičarji. In še zadnja provokacija, nastop Bogdana Biščaka, bivšega vidnega politika propadlih strank LDS in Zares v - kakopak - Studiu City, kamor hodijo propadli politiki na obisk, on pa je tam komentiral davčno politiko nove vlade. Zakaj je to provokacija? Ker je Biščak direktor podjetja z, skoraj bi rekli eksperimentalnim, če ne kar provokativnim imenom: IN.Medica, d.o.o., ki ima, pozor, to ni provokacija, status davčnega neplačnika! Finančni upravi oziroma državi oziroma nam, davkoplačevalcem, ki svoje davke poravnavamo redno, Biščakova firma po uradnih podatkih Ajpesa dolguje reci in piši 300 do 500 tisoč evrov, in to že več kot 90 dni! Nastop takega človeka na nacionalni televiziji, ki jo tudi plačujemo navadni ljudje, in to še na temo davkov, je nedvomno provokacija prve vrste.

 IN.Medica, podjetje, ki ga vodi Bogdan Biščak, je že dlje časa velik davčni dolžnik, Biščak pa na TV Slovenija kot gost-komentator razlaga o davkih ... IN.Medica, podjetje, ki ga vodi Bogdan Biščak, je že dlje časa velik davčni dolžnik, Biščak pa na TV Slovenija kot gost-komentator razlaga o davkih ...

Niso pa provokacije samo družbeni pojavi, Židan bi rekel družbeni eksperimenti, ki se jih očitno moramo navaditi, ampak je navadna provokacija celotna 13. mavrična antijanša stabilna manjšinska vlada s podporo opozicijsko/koalicijske stranke Levica.

Ne verjamete?

Pojdimo lepo po vrsti.

Kot že rečeno, je Šarec na volitvah prejel zgolj 13 odstotkov glasov. Do sedaj še nihče ni sestavil vlade s tako nizko pridobljeno podporo na volitvah. Provokacija. Do sedaj se prav tako ni zgodilo, da bi praktično vse stranke razen dveh kategorično zavračale možnost koalicije z relativno zmagovalko volitev in jo celo obtoževale poraza na volitvah, čeprav je sama prejela več podpore kot prvi dve stranki ravnokar nastale koalicije skupaj. Provokacija. Najprej pogajanja z Novo Slovenijo ter ena usklajena vsebina koalicijske pogodbe, nato pa pogajanja z Levico in še ena, a popolnoma drugače usklajena vsebina koalicijske pogodbe. Provokacija. Trditev, da je Levica opozicijska stranka, ki je soavtorica in sopodpisnica partnerskega sporazuma alias koalicijske pogodbe (še pomnite Luke Mesca: v koalicijsko pogodbo smo zapisali). Provokacija. Predlaganje Tugomirja Kodelje, povprečnega slovenskega prodajalca avtomobilov, za ministra, pristojnega za javno upravo. Provokacija. Predlaganje in izvolitev Boštjana Poklukarja, vojaka (ima čin štabnega vodnika), za notranjega ministra. Provokacija. Vrnitev Karla Erjavca po desetih letih na obrambni resor ravno v času, ko Slovenija ponovno kupuje oklepnike (saj veste, kako se je pri tem izkazal prvič). Provokacija. Govor predsednika vlade ob glasovanju o vladi, v katerem je posebej poudaril, da moramo biti veseli, ker živimo v demokraciji, ko lahko vsak kritizira po mili volji brez posledic (ne vem, kaj učijo na srednji lesarski šoli, ampak to prav gotovo ni bistvo demokracije). Provokacija. Njegova izjava, da si najbolj želi, da bi ta vlada imela stike z realnostjo (držimo pesti, da jim uspe najti naslov, kjer stanuje realnost). Provokacija.

Poslanec Andrej Rajh, ki je v imenu Stranke Alenke Bratušek v nagovoru sredi državnega zbora izrazil podporo vladi "Marjana Cerarja". Provokacija. Vzdržani glasovi Levice pri imenovanju vlade, ki je sicer brez njihove podpore in hkratne vzdržanosti ne bi bilo. Provokacija. Vlada, ki je ob izvolitvi dobila 45 glasov, torej de iure nima večine. Provokacija. Vlada, v kateri so od 17 članov zgolj štiri ženske, torej manj kot četrtina. Provokacija. Kolobarjenje ministrov, ki si medsebojno izmenjujejo resorje kot nogometni navijači Panini sličice. Provokacija.

Imenovanje za generalnega sekretarja vlade človeka (gre za Stojana Tramteta), ki je po mnenju Računskega sodišča in Komisije za preprečevanje korupcije nerazumno zapravljal za letalske karte nekdanjega predsednika države Danila Türka, ko je vodil njegov urad predsednika republike. Provokacija. Imenovanja Jerneja Pikala, ministra, pristojnega za izobraževanje, znanost in šport, za predsednika vladnega odbora za gospodarstvo. Provokacija. In ne nazadnje, imenovanje Damirja Črnčeca za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, za katerega koalicija sedaj pravi, da ni vedela, radikalna levica je na nogah, Janševi se zgražajo (levica povečini namreč ne ve (ali pa vsaj noče vedeti), da sta se Janša in Črnčec sprla oziroma razšla že pred časom), Črnčec pa marljivo briše svoje tvite, ki niso na liniji z družbenim eksperimentiranjem 13. vlade. Provokacija. Še vedno ne verjamete? Čista provokacija.

KULT OSEBNOSTI 13. BOJEVNIKA

13. mavrična antijanša stabilna manjšinska vlada s podporo samoizpovedno opozicijske, sicer pa po vseh pravilih in dosedanji politični praksi koalicijske stranke Levica je torej ena sama velika provokacija. Provokacija za zdrav razum. Provokacija za politično kulturo pri nas. Provokacija za medijski pluralizem. Provokacija za politični sistem, ki tako rekoč uzakonja negativno selekcijo. Provokacija, ki jo ves čas spremlja do sedaj še ne viden kult osebnosti. Provokacija na provokacijo. Ampak brez skrbi. Kot nam je razložil Luka Mesec, bi bilo lahko še slabše. Lahko bi bil predsednik vlade Janez Janša, ki je to dejansko dvakrat že bil, ali pa še huje, minister za kulturo Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je v politiki že od osamosvojitve naprej. Še ena, vrhunska provokacija.

Dominantni mediji s kultom osebnosti sicer povezujejo izključno Janeza Janšo. Hecno. Janša SDS ni nikoli preimenoval v Stranko Janeza Janše. Na drugi strani pa imamo oziroma smo imeli: Listo Zorana Jankovića, Stranko Mira Cerarja, Stranko Alenke Bratušek in Listo Marjana Šarca. Še več, dvojec Primož Cirman/Vesna Vuković, prej skupaj s Suzano Rankov del Jamnikovega (Borut Jamnik, sicer predsednik uprave Modre zavarovalnice, je član Počivalškovega fantomskega sveta za Mercator, kar je še ena provokacija) novinarskega tria na davkoplačevalsko financiranem, sicer pa zgubarsko nasedlem projektu Telekoma Slovenije, ki sliši na ime Planet Siol ali nekaj podobnega (za Marjana Šarca realnost, s katero upa, da bo njegova vlada imela redne stike, prav gotovo prebiva na tem planetu), mirno zapiše, da je preživetje 13. vlade odvisno od sobivanja menda vojskujočih se SD in SMC, ne pa od predsednika vlade in ekipe, ki jo je z njihovo obilno medijsko pomočjo sestavil. Čista provokacija, vam rečem.

Marjan Šarec ima vso pravico, da zase misli, da je 13. bojevnik iz istoimenskega filma, ki mu je usojeno, da premaga sile zla. Nasprotno pa dominantni mediji v tajkunski (Dnevnik, Delo, Večer), državni (Planet TV, Siol.net, RTV Slovenja) in zasebni lasti (Pop TV, Kanal A) in vanje vključeni novinarji nimajo nobene pravice, da nam to provokacijo prodajajo kot edino pravilno in zveličavno. Poglejmo si samo primer novinarja oddaje 24ur Anžeta Božiča. Ja, to je tisti fant z brki. Najprej se je v enem prispevku spraševal, ali je Šarčevo pomanjkanje (spet provokacija, beri popolno umanjkanje) izkušenj v mednarodni politiki prednost ali slabost. Nisem še slišal, da bi za športnika, ki se prvič uvrsti na veliko tekmovanje, rekli, da je to njegova prednost!? V drugem primeru pa je, ko je bil opozorjen, da vzdržani glasovi opozicijsko/koalicijske stranke Levica dejansko pomenijo neposredno podporo Šarčevi vladi (če bi glasovali proti, vlada ne bi bila izvoljena, ampak saj veste, centri moči tranzicijske levice bi to vsekakor vzeli za provokacijo), mirno izjavil, da je pomembno politično sporočilo. Halo? Rezultat ni pomemben, pomembno je sporočilo. Razumete? Kot je bilo bolj pomembno sporočilo Serene Williams, da se je sodnik do nje vedel seksistično, kakor je bila pomembna premierna zmaga dvajsetletne Japonke na nedavnem Odprtem prvenstvu ZDA v tenisu. Provokacija, čista provokacija, vam rečem.

Anže Božič pravi, da rezultat ni pomemben. No, Marjan Šarec se z njim ne strinja. Ves čas poudarja, naj njegovo vlado sodimo po rezultatih. Ja, ljuba duša, katerih rezultatih pa? 13 odstotkih, dobljenih na volitvah? 45 glasovih, dobljenih v parlamentu? Partnerskem sporazumu z Levico, ki je v tujino pognal cvet slovenskega gospodarstva? Kadrovsko zasedbo alias ekipo, da te skipa? Najdaljšemu sestavljanju slovenske vlade v zgodovini? Dragi Marjan, spoštovani predsednik vlade, kateri rezultat ste imeli točno v mislih? Navadna provokacija.

Ta tekst ni provokacija. Kdor misli drugače, je bodisi radikalni levičar, stric iz ozadja, vključeni novinar dominantnega medija ali, z eno besedo, navaden provokator.

Football news:

Ole Gunnar Solskjaer: I Think it was a penalty against Aston Villa
Philadelphia played in t-shirts with the names of black people who died at the hands of the police
Kompany tries everything at Anderlecht: he coached without a license (terrible), played 15 matches and invested 3 million euros in the club
Aston Villa coach on Manchester United penalty: A shameful decision
Paul Pogba: Winning the Europa League and the FA Cup are two of Manchester United's goals for this season
Manchester United's first ever Premier League win 4 consecutive games with a difference at least 3 goals
Brunu has scored 7 (4+3) points in his last 3 games for Manchester United