Slovenia

Tonin: Ozračje je pregreto. Lahko pričakujemo nemire

Minister za obrambo in predsednik NSi Matej Tonin je v sinočnji oddaji Studio City odgovarjal na vprašanja voditelja Marcela Štefančiča o množičnih protestih, ki so zajeli Slovenijo. Na vprašanje, zakaj je vojska pripeljala protiprotestne ograje pred parlament, je Tonin odgovoril: »Bral sem, da pripravljamo državni udar, to se piše na družbenih omrežjih in govori. To so pravljice za lahko noč. Dejstvo je, da imata policija in vojska podpisan poseben sporazum in nekatere stvari lahko za vojsko naredi policija. V tem primeru je šlo za ograje slovenske policije, vojska pa je ponudila zgolj transport. Če bi delali po slovenski praksi, bi policija verjetno morala verjetno neko podjetje najeti in ga drago plačati. Stvari so danes v družbi in politiki tako razgrete, da bi očitno bilo bolje, da bi policija ta prevoz najela od drugega in ga drago plačala. Tako pa smo poskušali delovati racionalno in urediti prevoz znotraj državnih organov,« je dejal Tonin.


Tonin: Za razgreto ozračje v prvi vrsti kriva politika


Pojasnil je še, zakaj je vojska kupila 600 kosov orožja za obvladovanje nemirov. »Lahko da pričakujemo nemire,« je odgovoril Tonin in voditelju razložil, zakaj tako meni. »Stvari so v družbi zelo napete, pregrete./.../ Vse lahko pričakujemo.« Dodal je, da bo oprema, ki bo nabavljena, deloma namenjena za misije na Kosovem, deloma za usposabljanje vojakov, nekaj pa da jo bo ostalo za rezervo doma. O protestih ima Tonin dobro mnenje vse dokler protestniki izražajo svoja stališča na demokratičen način in brez nasilja. Vseeno pa mu je, v kolikšnem številu se zberejo. Si pa bo, kot je dejal, prizadeval, da bi se stvari umirjale in ne dodatno stopnjevale. Sam meni, da je za razgreto ozračje v prvi vrsti kriva politika. Preberite tudi: Protestnik Janšo spomni, da »je bil tudi on nekoč žvižgač za Slovenijo« (VIDEO)

Tonin: Janša se ne bo spremenil. S tem bomo mogli živeti


Priznal je, da ga določeni ideološki pogledi pri predsedniku vlade Janezu Janši motijo - tako kot sta priznali tudi SMC in Desus -, »a to ne razglašam na vsak zvon dokler sem v kakšni družini, kolaicija, ampak sem stvari, ki me motijo neposredno povedal predsedniku vlade. »Midva (mislil na Štefančiča) sva oba dovolj stara, da veva, da se Janez Janša pri 60 letih ne bo spremenil. Tako kot se ne bo kritičen odnos do te vlade. S tem bomo mogli živeti«, je odgovoril, ko mu je Štefančič povedal, da pa se je evropska poslanka NSi Ljudmila Novak kljub vsemu javno izrekla, »da so premierjeve izjave o osebnih političnih pogledih neprimerne in kažejo na zlorabo, če so neusklajene s koalicijo«.

Stranka NSi ostaja v vladi. Je pa Tonin povedal, kaj bi ga pregnalo iz koalicije: »Po domače povedano hude barabije, nepoštenost in odstop od tistega, kar smo se v koalicijski pogodbi dogovorili.«

Oglejte si posnetek (začetek na 3. minuti):


Football news:

Antonio Conte: I will not hesitate before leaving if Inter are not happy with what I am doing
Diego Godin: Inter will do everything to keep second place. Now we need to think about how to catch up with Juventus
Harry Maguire: Manchester United want to fight for trophies
Zidane on the victory over Granada: real suffered as a team. Two more games, we haven't won La Liga yet
Real have won 11 games with a minimum score in La Liga for the first time in 11 years
Akinfenwa after Wycombe's exit to the championship: the Only person who can charge me even more is Klopp
Ramos on the title: I hope that Real Madrid will celebrate the championship on Thursday. Everything is in our hands