Slovenia

UKC Maribor: Odpoved Danku je bila nezakonita

Višje delovno in socialno sodišče je zavrnilo pritožbo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor, ki se je novembra lani pritožil na sodbo delovnega sodišča prve stopnje, da je bila odpoved delovnega razmerja Gregorju Danku, nekdanjemu pomočniku direktorja UKC za kadrovsko-pravne zadeve, julija 2016 neutemeljena. To pomeni, da mora UKC Maribor v osmih dneh od prejema sodbe, kar se bo izteklo konec tega tedna, Danku zagotoviti ustrezno delovno mesto, ob tem pa mu povrniti tudi bruto plače za skoraj dve leti, nadomestilo za neizrabljen letni dopust za leti 2015 in 2016 ter tudi sodne stroške. Da se pravniki UKC ukvarjajo s sodbo in da zato v tem trenutku težko natančno pove, kako se bo UKC odzval, je včeraj dejal direktor Vojko Flis.

Niso dokazali ekonomskega razloga

Zelo podrobno je višje sodišče spisalo sodbo na enajstih straneh in v njej kot neutemeljeno ne le zavrnilo pritožbo in s tem pravnomočno potrdilo sodbo sodišča prve stopnje, pač pa navedlo tudi nekatere zakonske nepravilnosti, ki so spremljale odpoved delovnega razmerja doktorju prava, ki je pomočniško delovno mesto zasedel še v času dolgoletnega direktorovanja Gregorja Pivca v UKC Maribor. Nato pa je Janez Lavre, ki je kot vršilec dolžnosti direktorja mariborski UKC vodil le eno leto, Dankovo delovno mesto ukinil le nekaj dni po nastopu funkcije.

Stroški za odvetniške storitve so po njegovem odhodu narasli za nekaj deset tisoč evrov

Sodišče je že na prvi stopnji ugotovilo, da je UKC Maribor Danku podal redno odpoved pogodbe o zaposlitvi iz ekonomskega in organizacijskega razloga, a je na podlagi dokazov zaključilo, da delodajalcu ekonomskega razloga ni uspelo dokazati. Danka, tudi imetnika opravljenega pravniškega državnega izpita, so namreč zaposlili z namenom racionalizacije stroškov glede angažmaja zunanjih pravnikov za zastopanja UKC pred sodišči, številke pa potrjujejo, da so stroški za odvetniške storitve po njegovem odhodu narasli za nekaj deset tisoč evrov.

Lahko bi ga bili zaposlili, a ga niso

UKC je sicer uspelo dokazati organizacijski razlog za Dankovo odpoved, saj je s spremembo sistemizacije ukinil njegovo delovno mesto (nedavno so sicer v UKC znova sistemizirali delovno mesto pomočnika direktorja UKC za pravne zadeve, ne pa za kadrovsko-pravne zadeve). A ne glede na to je sodišče sklenilo, da je bila odpoved nezakonita, saj bi moral UKC na podlagi dveh sklenjenih aneksov v pogodbi o zaposlitvi Danku ponuditi novo pogodbo o zaposlitvi za delovno mesto, ki ustreza njegovi strokovni izobrazbi. Prav aneksa sta namreč Danku tudi po zaključku pomočniškega mandata zagotavljala zaposlitev v UKC. Sodišču je uspelo dokazati tudi, da je bilo v tem času v UKC na voljo delovno mesto, primerno za Danka. Ta se je na razpis tudi prijavil, izpolnjeval vse pogoje, pa mu, kot pravi sam, v nasprotju z veljavno zakonodajo delovno mesto ni bilo ponujeno. "Še več, tedanji razpis je bil objavljen na način, ki je oteževal mojo seznanitev s prostim delovnim mestom," še pravi Danko.

image

Sašo Bizjak

Gregor Danko zdaj ne skriva zadovoljstva po prejemu zanj ugodne sodbe, ki mu med drugim zagotavlja tudi vrnitev v UKC, a v ustanovi uradnega odgovora o tem, kakšen bo razplet, še nimajo. Direktor Flis je s sodbo seznanjen, a dodaja, da menda še obstajajo pravne možnosti za UKC, vendar konkretnejši ni bil, češ da sodbo zdaj analizirajo pravniki, rešitev pa da bodo poiskali po analizi. Zdaj tudi še ni dokončno znano, koliko bo ta dogodek stal UKC oziroma davkoplačevalce, a se zna po površnih ocenah približati stotim tisočakom evrov.

Football news:

Lampard on 3-0 with Watford: a dry Win at home, three goals scored-Chelsea played very well
Pulisic on 3-0 with Watford: Chelsea needed this win. We are confident that we can get into the top 4
Rebic scored 9 goals for Milan in 11 Serie A matches
Mikel Arteta: getting Arsenal into the Champions League seemed impossible a few weeks ago
Бав Bayern won the gold double in Germany for the 13th time
Neuer provided an assist in the German Cup final with Bayer
Sarri about 4:1 with Torino: Juve had a false sense of security after a couple of goals