logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Slovenia

Uredba o ravnanju z embalažo: Tehtanje pol kilograma embalaže je nesmisel

Kot podjetnik si predsednik Obrtno-podjetniške zbornice (OZS) Branko Meh preprosto ne zna predstavljati, kaj bosta v njihovem lesarskem podjetju pomenila tehtanje kot puh lahkih zaščitnih folij, stiropora in druge embalaže ter sprotno popisovanje količin. In nato letno poročanje Agenciji RS za okolje (ARSO), koliko deset kilogramov različnih vrst embalaže so porabili, da so k strankam pripeljali lesene izdelke nepoškodovane. A prav to jih je po novem doletelo. Nič več ne bo dovolj, če bodo mizo naredili, jo ovili s folijo, dodali stiropor in jo odpeljali stranki. Razen če bodo OZS pristojni zdaj le slišali - če že njihovih pravočasnih opozoril niso - in bodo določili denimo spodnjo mejo uporabljenih količin embalaže, o katerih ni treba poročati.

"To je preseglo vse meje dobrega okusa"

Tehtanje in poročanje o uporabljeni embalaži od nič gramov naprej se jim zdita namreč birokratski nesmisel, ki male podjetnike nepotrebno obremenjuje. "Nikjer pa ne piše, kje bo ta embalaža pristala, v potokih, na deponijah ali kjerkoli v okolju že. Ministrstvo za okolje in prostor naj se osredotoči na to," je bil odločen Meh.

Si bodo prisiljeni kupiti mikro tehtnice?

Doslej tistim podjetjem, ki so se le občasno pojavila v vlogi embalerja oziroma tistega, ki je pridobil embalirano blago, ni bilo treba poročati o količinah embalaže, če ni presegala pet tisoč kilogramov. Če je podjetje na slovenski trg prispevalo več kot pet tisoč in manj kot 15 tisoč kilogramov embalaže, so morala voditi evidenco in poročati.

Po novem pa bodo morali vsi, tudi če bodo le enkrat letno zaščitili izdelek denimo s pol kilograma embalaže in ga poslali kupcu, embalažo stehtati, popisati, se prijaviti pri ARSO in drugo leto poročati, pravijo v OZS. Praktično to pomeni, da bodo morali denimo pri Mehovih vsakič plastične folije in stiropor stehtati, saj po definiciji ne morejo pobegniti pred to dolžnostjo, ko pa so tisti, ki dajejo to embalažo pri nas prvič v promet. Če novele uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo obrtniki in mali podjetniki ne bodo spoštovali, jim grozi od 1500 do 4000 evrov globe.

Podobno velja za druge male podjetnike. Danijel Lamperger, direktor OZS, je tako kot Meh posebej poudaril, da niso proti ustreznemu ravnanju z embalažo in odpadno embalažo. Toda mali obrtniki, ki imajo od nič gramov embalaže naprej, so zavezani enakim predpisom kot vsi veliki, ki imajo za ravnanje z odpadki posebne službe. "To je preseglo vse meje dobrega okusa," je menil in potožil, da člani OZS cele vrste določil uredbe sploh ne razumejo.

Primeri tehtanja in popisovanja
Če kupi frizerka v tujini šampone ali sušilnik za lase, ki ga uporablja pri delu, se mora v 30 dneh vpisati pri ARSO, embalažo, v kateri so ji poslali naročeno, mora stehtati, ločeno karton, plastiko in drugo, voditi letos evidenco o embalaži in v letu 2019 poročati, povedo v OZS.
Če bi šampone in sušilnik za lase kupila v Sloveniji, ji embalaže ne bi bilo treba popisovati. Enako velja za gostinca, ki uporablja kartonske škatle za pice, ki jih dostavi na dom. Če kupi to embalažo v tujini, ga čakajo tehtanje, popisovanje in poročanje o letni teži škatel.
A tudi pek, ki pecivo zapakira v vrečke in jih prodaja v domačih trgovinah, mora vrečke tehtati, voditi evidenco in poročati. In slaščičar, ki kremne rezine zapre v plastične škatle, da bi jih prodal v trgovini, tudi. Če jih proda v embalaži v lastni slaščičarni, mu embalaže ni treba niti tehtati niti poročati ARSO, ker je to servisna embalaža.

"Ne razumejo, kdaj so embalerji, kdaj so prvi pridobitelji embaliranega blaga v Slovenijo in kaj je servisna embalaža ... Predpis jih zavezuje, da morajo administrirati, to pa je zapleteno, ker od malega podjetnika, ki je velikokrat sam, ne moremo pričakovati, da bo znal prej omenjene pojme razmejiti. Hkrati jih predpis ne zavezuje, da morajo z embalažo ravnati kaj drugače kot zdaj," je dejal.

Tehtanje obešalnikov v kemičnih čistilnicah

Da gre za "administrativno norost", je trdil in ilustriral zbornični klic k zmernosti s primerom praktične uporabe uredbe v mali kemični čistilnici. Čistit prinesemo srajco, kemična čistilnica nam jo vrne na obešalniku in ovito v zaščitno folijo. "Toda obešalnik je embalaža, zato mora obešalnike kemična čistilnica stehtati in voditi o njih evidenco. Folija pa je servisna embalaža, saj jo uporabljajo za to, da se srajca ne umaže. Zato folije ni treba tehtati in voditi evidence o njej. Ostaja le še en toda - če je kemična čistilnica to folijo kupila v tujini, je čistilnica prvi pridobitelj servisne embalaže v Sloveniji, zato mora stehtati embalažo, v katero je bila folija ovita, ko je prišla iz tujine, in voditi o tem evidenco," je bil nazoren Lamperger.

Themes
ICO