Turisti v Brugesu v Belgiji. Foto: Reuters
Turisti v Brugesu v Belgiji. Foto: Reuters

Skupno število doslej potrjenih okužb je v eni najhuje prizadetih evropskih držav, v kateri se epidemija znova slabša, že preseglo 300.000.
Glede na podatke španskega ministrstva za zdravje so v zadnjih 24 urah v Aragoniji potrdili 365 okužb, v Madridu pa 292. V Kataloniji in Andaluziji so zabeležili po 109 novih primerov.

Plaža v San Sebastianu v Baskiji. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Plaža v San Sebastianu v Baskiji. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Poleg tega je v zadnjem tednu umrlo še 34 bolnikov s covidom-19, s čimer se je skupno število smrtnih žrtev povzpelo na 28.498.

Španija je bila v pandemiji koronavirusa ena najhuje prizadetih evropskih držav, v kateri so izredne razmere s strogimi omejitvenimi ukrepi trajale skoraj sto dni.

V zadnjem času število na novo okuženih znova narašča, največ jih zabeležijo v Aragoniji, Kataloniji, Madridu in Andaluziji.

Na prizadetih območjih so oblasti med drugim omejile delovanje nočnih klubov in poostrile denarne kazni za tiste lokale, ki ne bi upoštevali omejitev, pa tudi za prebivalce, ki ne nosijo mask, kjer je to obvezno.

Vlada sicer zagotavlja, da so razmere pod nadzorom ter da je Španija varna turistična destinacija.

Belgija je v zadnjih dveh tednih v primežu novega skokovitega naraščanja okužb, zato oblasti znova zaostrujejo zaščitne ukrepe, vsi ,ki vstopajo v Belgijo, pa se morajo predhodno prijaviti na posebni spletni strani.

V Belgiji je po novem obvezna nošnja maska tudi na prostem. Foto: Reuters
V Belgiji je po novem obvezna nošnja maska tudi na prostem. Foto: Reuters

Nošenje obraznih mask je po novem obvezno tudi na tržnicah in nakupovalnih ulicah, kazen za kršitelje je 250 evrov. Brez mask ni mogoče niti na plaže in promenade obmorskih letovišč.

Več kot polovica novih okuženih je z območja pristaniškega mesta Antwerpen, kjer so mestne oblasti uvedle policijsko uro, lokali se morajo zapreti ob 23. uri, do 6. ure pa gredo lahko na ulice le tisti, ki gredo na delo ali po najnujnejših opravkih.

11-milijonska Belgija je med najhuje prizadetimi evropskimi državami, od izbruha pandemije je bilo potrjeno okuženih več kot 70.000 ljudi, umrlo pa je že skoraj 10.000 ljudi.

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 85 novih okužb s koronavirusom, od tega največ, 24, na Dunaju. To je že peti dan zapored, ko v državi beležijo dvomestno število novih okužb, potem ko jih je bilo prejšnji petek še 175.

V avstrijskih bolnišnicah se za covidom-19 trenutno zdravi 115 ljudi, od tega 25 na oddelkih za intenzivno nego.

Skupno so doslej v Avstriji potrdili več kot 21.500 okužb, skoraj 19.500 jih je že ozdravelo. Umrlo je 719 ljudi.

Grki naj bi se v zadnjem času preveč
Grki naj bi se v zadnjem času preveč "razpustili". Foto: Reuters

Znaten porast primerov beleži tudi Grčija, ki je bila sicer ena manj prizadetih držav v pandemiji. A kljub precejšnjemu številu turistov, ki preživljajo dopust v državi, oblasti za skok okužb krivijo domačine in njihovo pretirano "sproščenost".

V torek so v Grčiji zabeležili 121 novih primerov okužb, kar je največ od 22. aprila.

Kot je izpostavil premier Kyriakos Mitsotakis, je le 10 odstotkov primerov uvoženih, zaradi česar porast pripisuje pretirani samozadovoljnosti Grkov in nedosledno spoštovanje ukrepov.

Slika je precej boljša v Italiji, kjer napovedujejo dodatno rahljanje ukrepov, ki so jih sprejeli v boju proti virusu.

V Italiji so napovedali dodatno rahljanje ukrepov. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V Italiji so napovedali dodatno rahljanje ukrepov. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Premier Giuseppe Conte namreč razmišlja o obuditvi turizma z ladjami za križarjenje in kongresi, dovolili bi tudi sejme, bodo pa še naprej ostale zaprte diskoteke.

"Kar se tiče diskotek, moramo biti previdni. Razumem nestrpnost lastnikov, ki želijo začeti znova, ampak v diskotekah ne moremo vzdrževati razdalje, grožnja je prevelika," je dejal premier.

Conte je ob tem napovedal pomoč italijanskemu gostinstvu. Vlada naj bi razmišljala, da bi gostom restavracij povrnili 20 odstotkov njihovih izdatkov, če plačajo s kartico in to javijo preko posebne aplikacije.

Ukrep naj bi veljal od septembra do konca leta. Enkratni bonus v višini 5000 evrov pa naj bi pomagal barom, kavarnam in restavracijam.

Vlada naj bi načrtovala tudi bon v višini 500 evrov za revnejše družine, s katerim bi si lahko kupile računalnike ali tablice. V ta namen bo vlada sprostila 200 milijonov evrov. Še 20 milijonov evrov pa bo ministrstvo za kulturo namenilo organizatorjev razstam in dogodkov, ki so utrpeli škodo med krizo.

V Italiji je zaradi covida-19 umrlo skoraj 35.000 ljudi, skupno pa so potrdili več kot 243.000 okužb.