Slovenia

V Belorusiji so izpustili več sto pridržanih protestnikov

V Belorusiji so na protestih, ki so izbruhnili v nedeljo po volitvah, na katerih si je Lukašenko zagotovil nov mandat, aretirali že skoraj 7000 ljudi. Notranji minister se je v četrtek v izjavi na državni televiziji opravičil. »Kot poveljnik, bi rad prevzel odgovornost in se iskreno opravičil tem ljudem na človeški način,« je povedal. Tudi oblasti so priznale, da so nekatere pridržali brez razloga.

V četrtek so nato začeli izpuščati okoli tisoč priprtih zapornikov, ki naj bi jih po navedbah oblasti izpustili danes do 6. ure po lokalnem času. Tuje tiskovne agencije sicer ne poročajo, ali so do omenjene ure izpustili vse, ki so jih nameravali.

Ko so jih začeli izpuščati, so se svojci in prijatelji priprtih zbrali pred zaporom Okrestina v prestolnici Minsk. Številni priprti so poročali o resnih zlorabah v priporu in kazali svoje poškodbe, je razvidno iz posnetkov, ki so jih objavili na aplikaciji Telegram.

Protesti v Belorusiji so se v četrtek nadaljevali. Že čez dan se je več tisoč ljudi se je po več beloruskih mestih udeležilo mirnega shoda, ko so oblikovali človeško verigo proti nasilju. Vzklikali so »sprememba« in »konec nasilja«.

Delavci protestno zapuščali delo

Po spletu so zaokrožili posnetki delavcev, ki so protestno zapuščali svoje delo ali so stavkali v protestu proti Lukašenku.

Tudi novinarji državnih medijev so v četrtek v odprtem pismu pozvali h končanju propagande laži ter poudarili, da ne želijo več zavajati o protestih. Že pred tem so številni novinarji protestno dali odpoved. Za danes je sicer napovedano srečanje vlade in državnih novinarjev.

Protestniki zahtevajo spremembo in opozarjajo, da so bile volitve lažne. Po njihovem je zmagovalka opozicijska 37-letna Svetlana Tihanovska, ki je medtem zbežala v Litvo. Za predsedniško kandidaturo se je odločila, ko so zaprli njenega soproga, ki je želel kandidirati proti Lukašenku.

Opazovalcem se zdi možno, da se po 26 letih na oblasti Lukašenku ne bo več uspelo obdržati na čelu države. Nazadnje je protestnike označil za brezposelne nekdanje kriminalce, s tem pa jih le še bolj razjezil. Državni mediji že dneve poročajo, da so protesti organizirani iz tujine in da manipulirajo z ljudmi. Lukašenko je še napovedal, da se je pripravljen boriti do konca, če bo treba tudi z vojsko.

Football news:

Hans-Dieter flick: Bayern players had to overcome the pain threshold to beat Sevilla
Julen Lopetegui: Neuer is an incredible goalscorer. Sevilla didn't use their chances
You should see Goretzky's goal again. Muller's goal and levandowski's discount - the magic of mutual understanding 🤝
Ivan Rakitic: We saw how important Neuer is for Bayern
Mueller - the best player of the match for the UEFA super Cup between Bayern Munich and Sevilla
Sevilla have five defeats in matches for the European super Cup. This is an anti-record
Bayern won 4 trophies in a year. To repeat Barca's record, you need to take two more